Zaman Romania

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Şapte sindicate ale jurnalişti turci au semnat o declarație comună împotriva proiectului de lege care deschide calea pentru sancţiuni, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani, pentru posturile sociale care se dovedesc a fi produse pentru scopul știrilor false și dezinformarii, conform Turkish Minutes.

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

Jurnaliștii au adăugat că proiectul de lege părea să fi fost elaborat pentru a spori „oprimarea jurnalismului” mai degrabă decât „lupta împotriva dezinformarii”.

„Este o cerință a democrației”

Sindicatele au condamnat, de asemenea, AKP, partidul de la guvernare pentru că „nu a simţit nevoia să consulte organizaţiile de presă din Turcia” în timpul procesului de elaborare a legii.

„Este o cerință a democrației ca politicienii oricărui partid să stabilească un dialog cu organizațiile profesionale de top și cu reprezentanții societății civile în domeniul relevant, în timp ce pregătesc astfel de reglementări care privesc direct dreptul societății de a obține și de a primi informații. Condamnăm încălcarea acestui principiu democratic”, se arată în declarație.

Proiectul de lege

Proiectul de lege vizează adăugarea infracțiunii, intitulată „Diseminarea publică a informațiilor înșelătoare”, în legea nr. 5237 ca o clauză A,  a articolului 217, care spune: „Oricine difuzează în mod public informații false privind securitatea internă și externă, ordinea publică și sănătatea generală a țării, cu unicul motiv de a crea anxietate, teamă sau panică în rândul publicului, în mod adecvat pentru tulburarea liniştii publice, se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani.”

Asociaţia Jurnaliştilor Turci (TGC), Uniunea Jurnaliştilor Turci (TGS), Asociaţia Jurnaliştilor Contemporani (ÇGD) şi Comitetul pentru Turcia al Institutului Internaţional de Presă (IPI) s-au numărat printre sindicatele care au semnat declaraţia comună .