joi, aprilie 7, 2022

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Într-o declarație de pe 12 octombrie, organizațiile din mai multe părți ale Europei susțin că

partenerii internaționali ai Turciei ar trebui să solicite Ankarei să își respecte obligațiile legale internaționale și să nu-l deporteze pe Dursoltan Taganova, care solicită azil în Turcia.

„Se știe că Turkmenistanul hărțuiește și pedepsește criticile pașnice ale guvernului.Întoarcerea lui Dursoltan Taganova în Turkmenistan ar pune-o într-un risc grav de persecuție și tortură. Turcia ar trebui să respecte obligațiile sale internaționale de a nu o trimite persoane unde ar putea face față maltratărilor. ” se arată în declarație.

Poliția din Istanbul l-a reținut pe Taganova, în vârstă de 29 de ani, pe 19 iulie 2020, împreună cu alți zeci de cetățeni turkmeni, care intenționau să se alăture unei mitinguri neautorizate în acea zi în fața consulatului turkmenilor din Istanbul.

Mitingul a avut drept scop să critice răspunsul inadecvat al guvernului turkmen la criza Covid-19 și să solicite demisia președintelui Gurbanguly Berdymukhamedov. Autoritățile turce au interzis mitingul din 19 iulie, invocând măsurile luate împotriva Covid-19. Majoritatea deținuților au fost eliberați aproximativ cinci ore mai târziu. 

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii