miercuri, ianuarie 20, 2021

Apel către Turcia să oprească deportarea unui activist turkmen” Riscă persecuție și tortură”

Un grup de 11 organizații pentru drepturile omului au cerut guvernului turc oprirea deportării unui activist turkmen, relatează Human Rights Watch.

Într-o declarație de pe 12 octombrie, organizațiile din mai multe părți ale Europei susțin că

partenerii internaționali ai Turciei ar trebui să solicite Ankarei să își respecte obligațiile legale internaționale și să nu-l deporteze pe Dursoltan Taganova, care solicită azil în Turcia.

„Se știe că Turkmenistanul hărțuiește și pedepsește criticile pașnice ale guvernului.Întoarcerea lui Dursoltan Taganova în Turkmenistan ar pune-o într-un risc grav de persecuție și tortură. Turcia ar trebui să respecte obligațiile sale internaționale de a nu o trimite persoane unde ar putea face față maltratărilor. ” se arată în declarație.

Poliția din Istanbul l-a reținut pe Taganova, în vârstă de 29 de ani, pe 19 iulie 2020, împreună cu alți zeci de cetățeni turkmeni, care intenționau să se alăture unei mitinguri neautorizate în acea zi în fața consulatului turkmenilor din Istanbul.

Mitingul a avut drept scop să critice răspunsul inadecvat al guvernului turkmen la criza Covid-19 și să solicite demisia președintelui Gurbanguly Berdymukhamedov. Autoritățile turce au interzis mitingul din 19 iulie, invocând măsurile luate împotriva Covid-19. Majoritatea deținuților au fost eliberați aproximativ cinci ore mai târziu. 

Premieră în lume: Instanța de judecată înființate în aeroportul din Istanbul

Ministerul Justiției din Turcia a înființat un tribunal la Aeroportul din Istanbul ca parte a reformelor sale judiciare planificate,

Turcia a întârziat cu campania de vaccinare, dar a recuperat cu peste 500.000 de vaccinați în 24 de ore

Turcia a lansat campania de vaccinare abia pe 14 ianuarie, dar a recuperat cu 520.393 de vaccinați în primele 24 de ore.

Turcii renunță la WhatsApp: Telegram, Signal sau BiP sunt noile aplicații de comunicare  

Renunțarea la WhatsApp a fost cauzată în principal de zvonurilor conform cărora mesajele de pe acesta ar fi împărtășite autorităților turcești în cadrul unor noi setări de confidențialitate.

Victimă a epurării guvernului turc îngropată în grabă. Soțul încarcerat nu a avut voie să participe la înmormântare

O fostă profesoară concediată de la locul de muncă prin decret a murit, pe 12 ianuarie, din cauza mai multor probleme de sănătate și a fost îngropată în grabă fără să-i ofere soțului ei încarcerat posibilitatea de a participa la înmormântarea ei,

Turcia: Fructul care costă 1.000 de lire kilogramul

Un fruct obișnuit în Turcia au observat o creștere scandaloasă a prețurilor în acest sezon, vânzătorii raportând că un kilogram ar fi ajuns la 1.000 de lire turcești (aproximativ 135 de dolari), conform Turkish Minutes.

Turcia impune cenzură pe Twitter cu cel mai mare număr de cereri de eliminare de conținut

Turcia impune cenzură pe Twitter prezentând cel mai mare număr de cereri de eliminare și ordonanțe judecătorești,

Un turc acuzat că a spionat pentru Erdoğan a fost expulzat din Austria

Un turc acuzat de spionaj în numele unui stat străin, care a susținut că i s-a ordonat asasinarea politicienilor austrieci, a fost...

Cele mai bune voci din România: 15 tineri talentați în finala Golden Voices

15 tineri talentați au ajuns în finala concursului Golden Voices, competiția care premiază cele mai bune voci din România.