vineri, aprilie 19, 2024

Angela Merkel denunţă resurgenţa antisemitismului în ţara sa

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat sâmbătă, cu ocazia Zilei de comemorare a victimelor Holocaustului, resurgenţa antisemitismului în ţara sa, transmite AFP.

Este mai necesar ca oricând să ne aducem aminte de milioanele de victime ale Shoah, pentru că ‘antisemitismul, rasismul şi ura faţă de celălalt sunt mai de actualitate decât a fost cazul în trecut’, a declarat cancelarul german, în podcast-ul său săptămânal.

‘Este de neconceput şi constituie o ruşine să vedem că nicio instituţie evreiască nu poate funcţiona fără protecţie din partea poliţiei, fie că este vorba de o şcoală, o grădiniţă de copii sau o sinagogă’, a adăugat dna Merkel.

Ea şi-a reafirmat sprijinul faţă de crearea unui post special de comisar pe problema combaterii antisemitismului, în viitorul guvern german, dacă blocul său conservator şi social-democraţii vor ajunge la un acord de coaliţie definitiv.

Autorităţile germane sunt preocupate de ascensiunea antisemitismului în Germania, provenit atât din mediile de extremă dreapta, dar şi, mai recent, din partea unor imigranţi musulmani.

O manifestaţie recentă în centrul Berlinului, în care au fost arse steaguri israeliene, în semn de protest faţă de recunoaşterea de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului, a provocat o puternică emoţie în Germania

La 27 ianuarie 1945, trupele sovietice au eliberat lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz. Începând din 1996, Germania comemorează în fiecare an în această zi victimele nazismului.

Parlamentul german are programată miercuri o şedinţă specială pe această temă, cu mărturii ale unor supravieţuitori ai lagărelor naziste.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.