sâmbătă, aprilie 20, 2024

Amnesty International: ”Acordul UE-Turcia cu privire la migranți, un „dezastru” ce nu trebuie repetat”

Organizația Amnesty International a adresat marți un apel liderilor lumii să nu folosească acordul „dezastruos” între Uniunea Europeană și Turcia de stopare a migrației, încheiat anul trecut, drept model pentru înțelegeri similare în Libia, Sudan și Niger. (DPA)

„Este extrem de ipocrit faptul că liderii europeni prezintă cu zgomot acordul UE-Turcia drept un succes, în timp ce închid ochii la costul insuportabil de ridicat pentru cei care suportă consecințele”, a subliniat Gauri van Gulik, director adjunct pentru Europa al Amnesty International.

Într-un raport intitulat „Un model pentru disperare”, Amnesty condamnă „condițiile de trai mizere și taberele supraaglomerate (de pe insulele din Marea Egee), cu lipsă de apă caldă, igienă precară, nutriție deficitară și îngrijire medicală inadecvată”.

Acordul semnat în martie 2016 era menit să stăvilească valul de migranți spre Europa, prin returnarea solicitanților de azil în Turcia, calificată drept o țară sigură. Cu toate acestea, afirmă Amnesty, acordul a lăsat mii de persoane „prizoniere” pe insulele grecești.

Acești refugiați păstrează dreptul de a cere azil în Grecia, iar procedurile lente întârzie foarte mult returnarea lor în Turcia.

Organizația de apărare a drepturilor omului mai susține că se încalcă dreptul internațional atunci când unii refugiați sunt trimiși înapoi fără a li se da ocazia de a cere azil sau de a face apel împotriva retrimiterii lor în Turcia.Agerpres AmnestyInternational.https://www.amnesty.fr/…/laccord-ue-turquie-une-politique-de-souffrance

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.