joi, martie 30, 2023

Americanii sunt îngrijoraţi: Ashton Carter critică „gesticulația nucleară” a Moscovei

Șeful Pentagonului: Rusia, mai alarmantă decât era URSS în timpul Războiului Rece

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a criticat luni investițiile Rusiei în „noile arme nucleare”, denunțând „gesticulația nucleară” a Moscovei, informează portalul 20Minutes.

Potrivit ministrului american al apărării, Rusia lui Vladimir Putin este în unele privințe mai alarmantă decât Uniunea Sovietică din trecut în privința armelor nucleare.

ashton carterÎn cursul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale de la Minot, în Dakota de Nord — unul dintre cele trei situri care găzduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III—, Ashton Carter a criticat investițiile Rusiei în „noile arme nucleare”.

El a declarat că există întrebări dacă liderii ruși de astăzi au păstrat „marea reținere pe care o aveau conducătorii din epoca Războiului Rece, când își agitau armele nucleare”.

În prezent, a spus Carter, „utilizarea cea mai probabilă a armei nucleare nu mai este un război total”, luat în calcul în timpul Războiului Rece, pe care marile puteri s-au abținut într-adevăr să-l declanșeze. Ea este mai degrabă un atac „teribil și fără precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreii de Nord, pentru a încerca să forțeze un adversar superior pe plan convențional să-și abandoneze unul din aliați” în timpul unei crize, a afirmat secretarul apărării american.

După anexarea Crimeii, Vladimir Putin a declarat public că este pregătit să utilizeze arma nucleară în timpul operațiunilor. Strategii occidentali sunt îngrijorați și de proiectele Moscovei în materie de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune. Moscova este suspectată că a testat o rachetă de croazieră, încălcând Tratatul forțelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu rază medie de acțiune în Europa.

În pofida tratatului de dezarmare — noul tratat START — semnat în 2010 de Rusia și SUA, Moscova continuă să-și modernizeze fiecare din cele trei componente ale descurajării nucleare, intercontinentală, aeriană și submarină, argumentează Pentagonul, potrivit AFP.

SUA se pregătesc să investească masiv în renînnoirea armamentului lor nuclear în deceniile următoare, în pofida costului astronomic al acestor eforturi, depășind o mie de miliarde de dolari.

 

Statele Unite prevăd să-și reînnoiască cele 400 de rachete balistice intercontinentale Minuteman III. Washingtonul prevede, de asemenea, să se doteze cu o nouă rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, cu noi submarine nucleare, lansatoare de rachete și să-și modernizeze bombardierele nucleare B-61. „Începem acum să corectăm decenii de subinvestiții în descurajarea nucleară”, a indicat Ashton Carter.

Forțele Aeriene americane prevăd înlocuirea rachetelor Minuteman III începând din 2030 printr-un nou tip de rachete, costul operațiunii fiind estimat în prezent la 86 miliarde de dolari în cei 50 de ani de existență a programului.

Unii experți în dezarmare estimează că SUA își impun astfel un angajament care nu este necesar, cu atât mai mult cu cât și alte componente ale descurajării lor nucleare, aeriană și submarină, vor trebui de asemenea să fie modernizate. Potrivit acestor experți, costul unei modernizări complete a arsenalului nuclear în deceniile următoare ar urma să atingă o mie de miliarde de dolari, în timp ce SUA trebuie să investească de asemenea sume colosale în modernizarea armamentului lor convențional pe care îl utilizează în mod real în prezent, Agerpres după  AFP şi www.defense.gov/

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

Salvator din Craiova povestește despre experiența din Hatay: „Am văzut imagini de nedescris.”

O echipă formată din opt oameni şi şase câini din Dolj, a participat la salvarea victimelor cutremurului din Hatay, Turcia, la scurt...

Prima zi de Ramadan: Erdogan a luat masa cu victimele cutremurelor 

Vorbind cu supraviețuitorii cutremurului care locuiesc în complexul de containere din districtul Karacasu, Erdoğan a spus că nu există nicio odihnă sau pauză până când provinciile afectate de cutremur sunt reconstruite .

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Turcia: 140.000 de dolari amendă pentru WhatsApp și Meta pentru că nu a numit o persoană de contact locală

Autoritatea Turcia pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (KVKK) a impus o amendă de 2.650.000 de lire (aproximativ 140.000 dolari) pe WhatsApp și Meta pentru că nu s-a înregistrat la Sistemul de Informații al Registrului Operatorilor de Date (VERBIS), conform presei turce.

Eurostat: 145% mai mulți turci au solicitat azil în UE în 2022

Potrivit Eurostat, în 49.720 de turci au căutat adăpost în țările europene în 2022, comparativ cu anul 2021, când 20.315 cetățeni turci au solicitat azil.