Zaman Romania

Albine mor din cauza pesticidelor:„Turcia este un paradis al mierii falsificate”

Turcia se confruntă cu moartea în masă a albinelor și cu mierea falsă din comerț, conform presei turcești.

Districtul Bayramiç, din provincia Çanakkale de vest din Turcia a înregistrat moartea în masă de albine. Aproximativ 1600 de stupi de albine aparținând a 12 persoane au murit într-un weekend.

Un apicultor din Bayramiç, İskender Yıldırım, a povestit pentru Gazete Duvar că bănuiește că pulverizarea cu drone a fost motivul deceselor în masă.

„Pulverizarea culturilor a fost efectuată cu drone în această regiune și credem că aceste motivul decesele. Pentru că chimicalele zboară în jur din cauza vântului.Prin urmare, nu putem găsi niciun alt motiv pentru moartea în masă a albinelor noastre.”, spune Yıldırım.

Yıldırım a declarat că au depus plângeri la Direcția Agricultură Bayramiç, la jandarmerie și la parchet, adăugând că jandarmeria efectuează o anchetă cu privire la incident.

„(Albinele din) aproximativ 30-35 din cei 80 de stupi ai mei au dispărut. Am depus plângeri, o anchetă este în curs. Așteptăm rezultatul”, afirmă Yildirim.

Discurs îmbrăcat în costum de apicultor

Deputatul Mustafa Adıgüzel, din principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), Ordu, a ținut, pe 9 mai, un discurs în Parlament îmbrăcat în costum pentru apicultură.

Adıgüzel a spus că societatea turcă „este otrăvită” cu miere falsă din cauza lipsei de inspecție. Acesta a spus că Turcia se află pe locul 2 la nivel global cu 114.000 de tone de producție de miere și pe locul 3 cu 9,2 milioane de stupi.

„Potrivit ultimelor date, în țara noastră sunt 100.399 de apicultori. Cu toate acestea, atât creșterea costurilor de producție, cât și mierea falsă au perturbat sectorul apicol timp de trei ani. Numărul apicultorilor a scăzut, iar sectorul a început să se prăbușească. Anul acesta abandonul din sector este de peste 30 la sută”, afirmă Adıgüzel, adăugând că subvenția de 60 de lire pe stup a fost insuficientă după creșterea costurilor.

„Turcia este un paradis al mierii falsificate. Un laborator imparțial a analizat mierea pe care am cumpărat-o de pe piață și a stabilit că aproximativ 80 la sută din mierea de pe piață era falsă”, spune deputatul.