Raportorul Parlamentului European pentru Turcia, a criticat aspru guvernul turc pentru că a urmărit penal fete de 14 ani sub acuzații de terorism, conform Turkish Minutes.
Nacho Sánchez Amor, vorbind la dezbaterea despre aderare a Turciei la UE, a descris ceea acțiunile guvernului turc ca o erodare a standardelor democratice în Turcia și a îndemnat guvernul să alinierea la criteriile de referință pentru aderarea la Uniunea Europeană.
„Fete de 14 ani sunt urmărite penal sub acuzații de terorism. Sunt întrebate de judecător, de ce s-au dus să studiezi cu vecinii”, afirmă Amor.
Amor a adăugat că astfel de practici sunt emblematice pentru probleme mai ample cu justiția turcă, despre care a susținut că nu are independență și operează sub influență politică semnificativă.
Sánchez Amor a spus că acțiunile Turciei în aceste domenii sunt incompatibile cu criteriile de aderare la UE.
„Capitolul 23 nu poate fi deschis pentru că nu există progrese. Raportul spune că Turcia a atins un nivel atât de scăzut al standardelor democratice, încât este imposibil să se înrăutățească”, susține raportorul.
„Aderarea la UE înseamnă democrație”
Sánchez Amor a subliniat, de asemenea, probleme din sistemul judiciar, cum ar fi redistribuirea sau revocarea judecătorilor pentru decizii nefavorabile guvernului. Oficialul a acuzat guvernul turc că subminează democrația locală prin înlocuirea primarilor aleși cu mandatari numiți de guvern, descriind-o drept o „răpire a democrației”.
Raportorul a mai menționat că, deși cooperarea în materie de securitate dintre Turcia și UE este importantă, ea nu poate înlocui reformele democratice veritabile.
„Aderarea la UE înseamnă democrație”, subliniază Amor.
Discursul a avut loc în timp ce discuțiile de aderare a Turciei la UE rămân blocate pe fondul preocupărilor legate de independența judiciară, drepturile omului și recul democratic.
Ce s-a întâmplat?
În mai 2024, autoritățile turce au reținut 14 elevi de liceu, cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, sub acuzația de presupuse legături cu mișcarea Gülen.
Rechizitoriul în cazul fetelor tinere a citat activități de rutină – cum ar fi participarea la grupuri de studiu, mersul la film și folosirea serviciilor de livrare de alimente – ca dovadă a implicării teroriste. Procesul, cunoscut sub numele de „Cazul fetelor de liceu”, a atras critici semnificative pentru tratamentul acordat minorilor și aplicarea pe scară largă a legilor anti-terorism.
Organizațiile pentru drepturile omului, inclusiv Federația Italiană pentru Drepturile Omului (FIDU), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la tratamentul acestor tinere fete și la practicile judiciare folosite. Raportul FIDU evidențiază încălcări ale procedurilor legale și acuză justiția turcă de părtinire sistematică și lipsă de imparțialitate.