duminică, noiembrie 17, 2024

Acord semnat pentru gazoductul Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA)

”Guvernul României salută semnarea de către operatorul român de transport al gazelor naturale SNTGN Transgaz SA și Agenția Europeană pentru Inovare și Rețele/INEA a acordului privind alocarea grantului de 179 de milioane de euro în vederea realizării infrastructurii de pe teritoriul României a gazoductului Bulgaria -România- Ungaria – Austria (BRUA). (…) Guvernul României își exprimă susținerea, în continuare, pentru eforturile și demersurile ce privesc implementarea acestui important obiectiv energetic atât în plan intern, cât și în relația cu Comisia Europeană și cu alți parteneri externi”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Guvernul salută semnarea acordului privind accesarea grantului de 179 milioane euro pentru lucrări în vederea realizării infrastructurii de pe teritoriul țării noastre a gazoductului Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA).

Evenimentul de semnare a avut loc în marja reuniunii la nivel înalt a Grupului de Lucru pentru conectarea rețelelor de gaze naturale din Europa Centrală și de Sud-Est/CESEC, fiind un pas decisiv pentru concretizarea proiectului BRUA.

Prin confirmarea acestei importante alocări financiare europene, România își consolidează poziția pe harta strategică a viitoarei Uniuni Energetice a UE.

”Realizarea acestei infrastructuri va ridica nivelul de securitate energetică a României prin asigurarea, în perspectivă, a accesului la surse și trasee diversificate pentru aprovizionarea cu gaze și a interconectării la piața energetică regională și europeană. De asemenea, realizarea acestei infrastructuri va deschide noi oportunități pentru implicarea furnizorilor de echipamente și servicii energetice din România și din restul Europei și va asigura crearea de noi locuri de muncă pentru lucrările de execuție și pentru exploatare pe teritoriul României. În perspectivă, noua infrastructură va fi conectată la posibilele noi surse de gaze din Marea Neagră”, arată Guvernul.

Acordul este rezultatul demersurilor intense din ultimii ani pentru poziționarea cât mai avantajoasă a proiectelor energetice propuse de companii românești pe lista obiectivelor strategice prioritare ale Uniunii Europene, pentru a primi sprijin financiar.

Secțiunea din România a coridorului de transport al gazelor BRUA a fost selectată în competiția din cadrul formatului regional CESEC ca fiind o prioritate europeană, contribuind la procesul de integrare a pieței, respectiv la încurajarea competitivității și la consolidarea siguranței în aprovizionare a UE.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Erdogan vrea în Uniunea Europeană: „Nu există o explicație rezonabilă pentru blocarea procesului…”

Erdogan, vorbind la cel de-al cincilea summit al Comunității Politice Europene de la Budapesta, a vorbit despre importanța aderării Turciei la UE pentru pacea și siguranța Europei în urma unei game largi de provocări.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.