sâmbătă, iulie 27, 2024

„ACORD DE A FI ÎN DEZACORD” LA SUMMIT-UL G7 DESFĂŞURAT ÎN CANADA

Cel de-al 44-lea summit al G7 (grupul principalelor şapte state industrializate – Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA) s-a încheiat sâmbătă, în localitatea canadiană La Malbaie, cu un „acord de a fi în dezacord” între Statele Unite şi partenerii acestora, dar care cel puţin a permis, după negocieri anevoioase până în ultimul moment.

foto 1g7 summit

Înainte de începerea, vineri, a reuniunii desfăşurate la La Malbaie, localitate situată la circa 140 km nord-est de Quebec, puţini au crezut că cel de-al 44-lea summit al G7 se va încheia cu un comunicat final convenit de cei şapte parteneri, aşa cum a fost tradiţia de ani de zile.Diferenţele între Europa, Canada, Japonia şi Statele Unite legate de comerţul internaţional, schimbarea climatică şi acordul nuclear cu Iranul păreau de netrecut, în special după retorica dintre preşedinţii SUA şi Franţei, pe Twitter.

foto 2
Trump îşi schimbă poziţia din nou. La capitolul discrepanţe, iată că SUA nu au semnat împreună cu partenerii lor declaraţia ce recomanda „cu tărie” implementarea Acordului de la Paris sau promovarea luptei, prin intermediul colaborării, contra schimbărilor de mediu.

De aceea, când premierul canadian, Justin Trudeau, gazda reuniunii, a apărut în faţa presei internaţionale şi a declarat că „avem un comunicat final semnat de toţi”, delegaţia canadiană a izbucnit în aplauze.Bucuria canadienilor a fost de scurtă durată, continuă agenţia spaniolă, care arată că, printr-o decizie neuzuală, Trump a renegat acordul în timpul zborului efectuat între Canada şi Singapore, anunţând pe Twitter că le-a ordonat reprezentanţilor săi „să nu sprijine comunicatul” după ce a ascultat conferinţa de presă a lui Trudeau.

Donald Trump a insistat sâmbătă că G7 ar trebui să accepte din nou Rusia în rândurile sale deşi propunerea a fost respinsă de ceilalţi şase parteneri în discuţiile din cadrul summitului.President Donald Trump arrives for the G7 Summit, Friday, June 8, 2018, in Canadian Forces Base Bagotville, Canada. (AP Photo/Evan Vucci)

Preşedintele american l-a acuzat pe premierul canadian că a fost, la summit, „supus”, „necinstit” şi „slab”.nu este clar dacă ordinul de retragere dat de Trump are consecinţe practice atât timp cât comunicatul este deja semnat, iar SUA nu s-au angajat la contribuţii financiare prin punctele aprobate în text.

Trudeau a arătat totodată clar că reuniunea s-a încheiat fără acord pe temele cele mai spinoase, că nimeni nu a obţinut ca Trump să-şi schimbe opinia cu privire la comerţ sau la schimbările climatice şi că principalul rezultat al întâlnirii este că discuţiile au fost „sincere şi deschise”.

Incapacitatea de a-l convinge pe Trump în ce priveşte impunerea de tarife vamale partenerilor SUA şi principalilor aliaţi a fost ilustrată clar sâmbătă când preşedintele american a oferit o conferinţă de presă cu câteva minute înainte de a părăsi prematur summitul.Trump  i-a ameninţat pe parteneri, dar şi restul ţărilor lumii, afirmând că Statele Unite vor opri comerţul cu acele ţări care impun tarife produselor americane.

Comunicatul comun condamnă de asemenea Rusia pentru atacul chimic din localitatea britanică Salisbury şi anexarea Crimeei, în acelaşi timp G7 arătându-se gata să ia „mai multe măsuri restrictive” contra Moscovei.

El a reluat discursul conform căruia restul statelor au profitat, de zeci de ani, de SUA, comerţul internaţional este „injust” pentru americani iar SUA sunt ca o puşculiţă furată de toţi, situaţie ce trebuie să ia sfârşit.

În comunicatul final, G7 s-a angajat să „modernizeze” Organizaţia Mondială a Comerţului pentru a o face „mai corectă cât mai curând posibil” şi şi-a exprimat voinţa de a reduce barierele comerciale, atât tarifare, cât şi netarifare, şi subvenţiile.

Comunicatul comun condamnă de asemenea Rusia pentru atacul chimic din localitatea britanică Salisbury şi anexarea Crimeei, în acelaşi timp G7 arătându-se gata să ia „mai multe măsuri restrictive” contra Moscovei.

„Cerem Rusiei să înceteze comportamentul său destabilizator, slăbirea sistemelor democratice şi sprijinul pentru regimul sirian”, a adaugă comunicatul.

În materie comercială, G7 a solicitat de asemenea iniţierea în acest an de negocieri asupra normelor internaţionale privind „subvenţiile industriale” care distorsionează piaţa şi acţiunile companiilor de stat care denaturează comerţul. Comunicatul G7 exprimă „profunda preocupare pentru lipsa respectării drepturilor omului şi a principiilor democratice de bază în Venezuela, precum şi pentru criza economică scăpată de sub control şi repercusiunile sale economice”.

La capitolul discrepanţe s-au numărat schimbările climatice şi folosirea combustibililor fosili.Pe de altă parte, SUA au fost unicul stat care a subscris unui punct din comunicatul final pentru întărirea „securităţii energetice globale” prin folosirea „tuturor surselor de energie”

https://www.yahoo.com/news/g7-leaders-must-civil-pressure-trump-says-macron-142335811–business.html

https://www.vosizneias.com/299274/2018/06/08/la-malbaie-quebec-g-7-leaders-pose-for-family-photo-at-summit/

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...