miercuri, noiembrie 20, 2024

Academicienii României atrag atenţia asupra degradării învăţământului la sate

Semnal de alarmă dat de Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române.

Acad. Bogdan Simionescu, vicepreședinte al Academiei Române, a atras atenția joi asupra a ceea ce a numit genocidul la care sunt supuși tinerii de la sate, care, în ultimii ani, nu au acces la învățământul universitar, în condițiile în care copiii ce trăiesc la țară și familiile lor reprezintă 40% din populația României. „În momentul de față, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, a doua universitate tehnică din România, are 11 facultăți. La 10 din cele 11 facultăți, în ultimii șapte ani, nu a existat niciun copil de țăran student. Copiii care trăiesc la țară și familiile lor reprezintă 40% din populația României. Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării de la dreptul de a ști carte”, a spus Simionescu.

El a menționat că această situație nu este una singulară în învățământul românesc.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a deplâns desființarea școlilor sătești, pe criteriul lipsei de elevi, de către unul dintre guvernele anterioare ale României.

Acad. Eugen Simion, președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române, a deplâns desființarea școlilor sătești, pe criteriul lipsei de elevi, de către unul dintre guvernele anterioare ale României.

„Spiru Haret a intrat în imaginarul colectiv pentru că a făcut o reformă. A făcut acele școli (sătești — n.r.). Mai sunt unele dintre ele. Și de acolo, mai mult de jumătate din membrii Academiei din toate timpurile vin din mediul sătesc. Astăzi nu știu dacă mai intră cineva vreodată în Universitate. Deci suntem iresponsabili sau mai mult de atât. Cum să desființezi o școală dacă n-ai elevi”, a punctat Simion. Cei doi academicieni au participat joi la o dezbatere dedicată limbii române, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Academia Română, eveniment găzduit de Clubul Academicienilor. Au mai fost prezenți ministrul Andreea Păstîrnac, reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, ai Ministerului Educației Naționale, academicieni.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.