sâmbătă, mai 18, 2024

Analiza prea târzie a lui John Brennan

Administrația președintelui american Barack Obama a supraestimat urmările Primăverii arabe, așteptându-se ca democrația să prindă rădăcini în această regiune, a declarat directorul CIA, John Brennan, citat miercuri de agenția de presă iordaniană Petra.

Chiar dacă oamenii din Orientul Mijlociu vor libertate individuală, „conceptul de democrație este ceva ce încă nu s-a înrădăcinat realmente în bună parte din oamenii, culturile și țările de aici”, a apreciat liderul Agenției centrale de informații a SUA într-un interviu difuzat marți seara de CNN.

 Șeful CIA: „Administrația Obama a calculat greșit consecințele Primăverii arabe”.

 

 Brennan, care a petrecut mulți ani în Orientul Mijlociu, a manifestat totodată rezerve față de perspectiva ca în zonă să prindă contur democrații de tip occidental.

 „Cred că la Washington, inclusiv pe alocuri în administrație, au existat niște așteptări extrem de nerealiste ca ‘Primăvara arabă’ să alunge regimurile autoritare și să conducă la înflorirea democrației, pentru că așa vor oamenii”, a spus șeful CIA.

 

El a mai subliniat că invazia din Irak din 2003 a fost „motivul alunecării în violență și vărsare de sânge în acea parte a lumii” și a apreciat că „istoria ar fi fost diferită” dacă SUA ar fi menținut o parte din forțe în Irak în loc să le retragă complet, în 2011.

Brennan a precizat că, în opinia sa, decizia retragerii din Irak nu a stat la baza răspândirii violențelor sectare în această țară, dar a „contribuit” la instabilitatea care a încurajat dezvoltarea grupării teroriste Statul Islamic (SI) în zonă.

John Owen Brennan (born September 22, 1955)is an American government official who is the Director of the Central Intelligence Agency.
John Owen Brennan (born September 22, 1955)is an American government official who is the Director of the Central Intelligence Agency.

 „Pentru că noi nu am fost acolo și nu am putut antrena (forțele irakiene), nu am putut acorda consiliere și asistență”, a explicat directorul CIA, adăugând că, dacă SUA „ar fi știut atunci de ce este capabil SI, de o asemenea creștere explozivă în Irak și că va reuși apoi să se extindă în Siria, probabil că nu ar fi urmat același curs”.

În ce privește criza din Siria, John Brennan a estimat că „ar fi putut conta” ca „diverși actori internaționali să acorde mai mult ajutor Armatei libere siriene”, într-un moment în care „regimul sirian era mai vulnerabil”.

El a menționat însă că ar fi fost problematic și să se acorde sprijin militar mai devreme opoziției siriene, așa cum spun că ar fi trebuit făcut unii critici ai administrației Obama. „Să fi susținut orbește opoziția și să fi aruncat pur și simplu arme în Siria ar fi putut duce la o situație mai gravă decât avem azi”, a mai spus Brennan.(după Agerpres, Agenţia iordaniană Petra).

    Analiza şefului CIA este extrem de interesantă şi astăzi, ne pare chiar realistă.

Întrebarea firească este, de ce aceste considerente bazate pe documente concrete şi analize profesionale nu au fost puse din timp la dispoziţia politicienilor ?

   Mai cu seamă a celor din Administraţia Obama? De ce aceste concluzii triste apar exact în momentul predării ştafetei şi al retragerii Preşedintelui Obama? Chiar în momentul investiturii noului preşedinte Donald Trump?

   Întrebarea este legitimă, întrucât în urma acestui „experiement nereuşit”  a fost serios clătinată lumea contemporană, numeroase ţări au fost complet distruse sau aruncate într-un haos de lungă durată şi au murit milioane de oameni, majoritatea civili.(C.L)

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.