duminică, septembrie 8, 2024

Negocieri în legătură cu hajj (pelerinajul) din 2017

Iranul a confirmat că a primit o invitație din partea Arabiei Saudite pentru a discuta despre revenirea credincioșilor iranieni la pelerinajul de la Mecca, de unde aceștia au lipsit anul trecut, pe fondul tensiunilor dintre cele două țări, a anunțat agenția de știri a televiziunii naționale Irib, preluată de AFP.

Iranul confirmă că a primit din partea Arabiei Saudite o invitație în legătură cu pelerinajul de la Mecca

 

 „Am primit o invitație din partea Arabiei Saudite la negocieri în legătură cu hajj (pelerinajul) din 2017. Tonul acestei invitații nu a fost foarte diferit față de cele precedente”, a declarat luni seara Ali Ghazi Asghar, reprezentantul ghidului suprem al Iranului pentru Hajj.

Acesta a mai precizat că Iranul urmează să răspundă invitației în zilele următoare și că „va trebui găsită o soluție pentru cazarea pelerinilor, pentru asigurarea hranei, pentru problemele medicale, transport, chestiuni bancare și consulare”.

 La 2 ianuarie, Iranul a dezmințit că ar fi primit o astfel de invitație.

Anul trecut, în 2016, la hajj nu a participat niciun pelerin venit din Iran, pentru prima dată după aproape trei decenii.

După moartea a aproape 2300 de credincioși, între care 464 iranieni, într-o busculadă la pelerinajul din 2015, Teheranul a contestat organizarea de către saudiți a marelui pelerinaj musulman anual. Aceasta a survenit în contextul în care existau deja tensiuni aprinse între Arabia saudită majoritar sunită și Iranul șiit, două puteri regionale rivale care susțin tabere diferite într-o serie de conflicte regionale, îndeosebi în Siria și Yemen.

 În urmă cu un an, Arabia Saudită a rupt relațiile diplomatice cu Iranul, după protestele violente de la ambasada sa de la Teheran ca reacție la executarea în regat a unui demnitar religios șiit. Riadul a rupt totodată relațiile economice și comerciale cu Teheranul și a suspendat toate zborurile între cele două țări, ceea ce a complicat eliberarea de vize pentru pelerinii din Iran și transportul lor către Mecca. AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruștei)

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.