vineri, mai 3, 2024

Chei posibile pentru înţelegerea maladiei secolului

Persoanele care locuiesc în apropierea drumurilor aglomerate au un risc mai mare de a suferi de demență în comparație cu cei care trăiesc mai departe de zonele cu trafic intens, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de oameni de știință din Canada, informează Reuters. Un studiu publicat în jurnalul medical „The Lancet” a descoperit că persoanele care locuiesc la o distanță de 50 de metri de șoselele intens circulate aveau un risc cu 7% mai mare de a dezvolta demență în comparație cu cei care trăiau la peste 300 de metri de drumurile cu trafic intens.

„Agenții poluanți din aer pot pătrunde în sânge cauzând inflamații, asociate cu bolile cardiovasculare și cu posibilitatea altor afecțiuni precum diabetul”, a declarat Ray Copes, expert în medicina muncii și mediului înconjurător în cadrul serviciului de Sănătate Publică din Ontario (PHO) care a condus studiul efectuat alături de o echipă de la Institutul pentru științe clinice evaluative din Canada. De asemenea, acesta a arătat că „acest studiu sugerează că agenții poluanți din aer care pot pătrunde în creier prin fluxul sanguin poate conduce la probleme neurologice”.

Demența este cauzată de afecțiuni neurologice, cele mai comune fiind boala Alzheimer ce survine în urma scăderii numărului de neuroni și afectează memoria, gândirea, comportamentul și orientarea, îngreunând activitatea de zi cu zi.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul persoanelor afectate de demență în 2015 era de 47,5 milioane, în creștere rapidă pe fondul măririi speranței de viață și a îmbătrânirii populației.

Demența este o boală incurabilă ce reprezintă cauza principală a dizabilității și dependenței de alte persoane. Aceasta este pe cale să depășească afecțiunile cardiovasculare ca principală cauză de deces în unele dintre țările dezvoltate. În cadrul acestui studiu, echipa lui Chen a analizat date prelevate de la 6,5 milioane de locuitori din Ontario, cu vârste între 20 și 85 de ani și a identificat 243.611 cazuri de demență între anii 2001 și 2012. Ulterior, cercetătorii au localizat pe hartă reședințele acestora după codul poștal.

Creșterea riscului de dezvoltare a demenției a scăzut cu 4% în cazul persoanelor care trăiau la 50-100 metri distanță de zonele cu trafic intens și cu 2% dacă locuiau la 101-200 de metri de acestea. La distanțe de peste 200 de metri de drumurile aglomerate riscul era semnificativ redus.

Potrivit oamenilor de știință, concluziile cercetării ar putea ajuta autoritățile locale să ia în calcul traficul și poluarea aerului în condițiile în care zonele urbane devin din ce în ce mai populate. (OMS, Agerpres, Reuters, PHO, The Lancet)

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.