duminică, mai 19, 2024

Lista noului Cabinet este gata. Guvernul e pregătit pentru importante măsuri

Lista noului Cabinet este gata, urmând ca acesta să aibă în componență opt femei, iar patru ministere vor fi alocate ALDE, a declarat luni liderul PSD Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților. El a precizat că lista noului Cabinet va fi prezentată spre aprobare marți, în reuniunea Comitetului Executiv Național al PSD. La fel va fi și în cazul ALDE, care se va reuni la rândul său, tot marți, în forurile de conducere.

„Lista e completă, chiar acum am terminat discuția cu domnul Sorin Grindeanu. Mi se pare firesc și corect — colegii mei să fie cei care află primii, în Comitetul Executiv Național (n.r. — numele viitorilor miniștri), nu din presă. Așa am condus partidul și așa îl voi conduce în continuare, cu un mare respect față de colegii mei de partid și față de regulile pe care eu le-am impus în partid”, a declarat Dragnea, la România Tv.

El a precizat că a terminat luni negocierile cu ALDE pe ministerele pe care le vor prelua. „Mâine o să ne auzim, o să ne transmită care sunt propunerile dumnealor, pentru că ele trebuie acceptate de premierul desemnat, o să știe și dumnealor care sunt propunerile noastre, înainte de a intra în CExN. Dar o discuție de principiu cu colegii de la ALDE am avut. Negocierea cu ALDE s-a terminat astăzi cu ministerele pe care le vor prelua în responsabilitate colegii de la ALDE, iar pe cele care vor fi gestionate de PSD, aceste propuneri vor fi făcute mâine”, a spus liderul PSD.

Întrebat câte ministere vor reveni ALDE, Liviu Dragnea a spus că patru.

În ceea ce privește numărul de femei din viitorul Guvern, Dragnea a arătat că cel mai probabil vor fi opt, din peste 20 de ministere.

 El a confirmat că structura viitorului Guvern se va schimba, urmând să apară noi ministere precum cel al turismului sau un minister al IMM-urilor, mediului de afaceri și antreprenoriatului.

„Sunt câteva domenii la care am ținut foarte mult, care vor fi scoase în evidență ca minister de sine stătător, domenii necesare, care pot determina o creștere economică în zona respectivă,„unde este foarte mult potențial și care, din păcate, mulți ani de-a rândul au fost la ‘și altele’ 

 

(…) și din cauza asta România a pierdut. Sunt și domenii sensibile și dau un exemplu — Ministerul Turismului. Toți spunem că avem potențial turistic foarte mare, dar turismul a fost plimbat pe la foarte multe ministere”, a arătat Dragnea.

Președintele PSD a mai spus că a purtat discuții cu oamenii de afaceri, în perioada campaniei electorale, cărora le-a spus că, din punctul său de vedere, relația dintre stat și oamenii de afaceri trebuie schimbată complet.

„Și pentru asta trebuie să se întâmple câteva lucruri: statul să nu mai fie agresiv cu firmele, cu oamenii de afaceri.

 Vom introduce și legea prevenției, chiar în primul trimestru, în așa fel încât niciun om de afaceri să nu mai primească o măsură punitivă neavând înainte o măsură de prevenție.

 

Pentru că trebuie să înțelegem toți că cea mai mare parte din veniturile care sunt la bugetul de stat îl fac oamenii de afaceri. Noi trebuie să avem un stat care să-i hăituiască, care să-i pedepsească, care să le închidă firmele, care să-i bage în pușcării sau trebuie să ne gândim cum îi ajutăm, modificăm cadrul legal în așa fel încât să-i ajutăm să-și dezvolte afacerile? Și al doilea lucru care trebuie să se întâmple este să aibă un minister al lor care să comunice cu ei și care să fie placa turnantă în relația dintre mediul de afaceri și celelalte ministere. Și în acest sens am decis să se înființeze ministerul IMM-urilor, mediului de afaceri și antreprenoriatului”, a explicat acesta. Un nou minister va fi cel al Apelor și Pădurilor.

„Din punctul meu de vedere, trebuie să începem în România un mare program de reîmpădurire. Toți știm ce s-a întâmplat cu pădurile din România. ‘Pădurile’ au fost plimbate când la Agricultură, când la Mediu, au fost la ‘și altele’ și e un domeniu atât de sensibil, un domeniu care este practic de siguranță națională și am ținut să fie un minister de sine stătător”, a argumentat liderul social-democraților. Potrivit acestuia, „a fost mare haos” și în gestionarea resurselor de apă din România.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.