sâmbătă, septembrie 7, 2024

Dezacorduri marcante între SUA şi Turcia, care trimite 500 de trupe de elită în Siria, la Al-Bab

Armata turcă a trimis 500 de trupe de elită din forțele speciale în Siria pentru a accelera ofensiva contra grupării jihadiste Statul Islamic în orașul Al Bab, în nordul țării, informează de EFE.

În acest moment Turcia are aproximativ 1.100 de soldați în zona Al Bab, conform ziarului turc.

el bab

Reamintim faptul că Statele Unite şi Turcia sunt serios divizate în privinţa viziunii asupra particularităţilor politicii din Orientul Apropiat. Purtătorul de cuvânt al forţelor americane în Irak,declara că coaliţia occidentală nu susţine operaţiunea turcă de eliberare a oraşului sirian d’al-Bab.

Dezacordurile între Ankara şi Washington se acutizează.

John Dorrian , purtătorul de cuvânt al forţelor americane în Irak declară că americanii nu susţin această operaţie , dar comandamentul militar turc decide contrariul: un contingent suplimentar trimis să participe la operaţiune. (Bouclier de l’Euphrate)https://fr.sputniknews.com/international/201612091029098548-usa-turquie-operation-politique/

Brigăzile de rebeli ale Armatei Siriei Libere, sprijinite de Turcia, au desfășurat 1.400 de combatanți la Al Bab. Noii combatanți provin de la Alep, oraș recent recucerit de forțele guvernamentale cu ajutorul Rusiei.

Turcia a desfășurat duminică artilerie și blindate, la frontiera cu Siria, scrie și agenția de presă Anadolu, citată de France Presse.

Mai multe tancuri, vehicule militare de transport și cel puțin 10 piese de artilerie au fost desfășurate între Oguzegli și Karkamis, în sudul țării, la frontiera siriană, la aproximativ 40 de km de Manbij.

Noile manevre vin după ce trupele Turciei au înregistrat pierderi importante în confruntarea cu jihadiștii la Al-Bab. Șaisprezece soldați turci au fost uciși miercuri, cea mai sângeroasă zi pentru Turcia de la începutul ofensivei împotriva grupării Statul Islamic și milițiilor kurde, în august 2016. Armata turcă a anunțat că a ucis 12 teroriști ai grupării SI în acest sector, bilanț imposibil de verificat. Gruparea Statul Islamic a difuzat joi o înregistrare video care arată cum doi soldați turci sunt arși de vii. Pe 29 noiembrie, armata turcă anunțase că a pierdut contactul cu doi militari aflați in misiune in nordul Siriei.

Agerpres, https://fr.sputniknews.com

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.