sâmbătă, aprilie 27, 2024

Un nou conflict stă să izbucnească în Europa, între Turcia și Olanda. De la ce au pornit acuzele

Olanda a declarat miercuri că va contracara orice tentativă a Ankarei de a-şi extinde ‘braţul lung’ pe teritoriul său, după informaţiile potrivit cărora ambasada turcă a trimis în ţară o listă de cetăţeni olandezi de origine turcă presupuşi simpatizanţi ai clericului exilat Fethullah Gulen, acuzat de organizarea tentativei de puci din luna iulie, transmite Reuters.

Ministrul de externe olandez, Bert Koenders, l-a convocat pe ambasadorul Turciei la Haga, Yusuf Acar, după ce cotidianul De Telegraaf l-a citat pe acesta recunoscând că a alcătuit o listă de ‘gulenişti’, scrie agerpres.ro.

yusuf acar
yusuf acar

Ambasadorul Acar este şi preşedintele filialei din Olanda a Directoratului turc pentru afaceri religioase (Diyanet).

În Turcia, peste 100.000 de persoane au fost arestate, suspendate sau demise după tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie, iar tensiunile s-au răspândit şi în interiorul comunităţii turco-olandeze, care numără în jur de 500.000 de persoane, unii presupuşi simpatizanţi gulenişti primind ameninţări cu moartea.

‘Vom cere clarificări’ a declarat ministrul olandez, calificând informaţia din De Telegraaf ca ‘îngrijorătoare’.

‘În plus, vom discuta cu autorităţile turce şi cu organizaţia Diyanet din Ankara. Aceasta face parte din politica noastră de a contesta pe lângă omologii noştri turci’ orice incident care implică ‘braţul lung”, a adăugat Koenders, într-un comunicat.

Yusuf Acar a declarat pentru De Telegraaf că a alcătuit respectiva listă din surse publice în calitate de diplomat al ambasadei, nu ca responsabil al Diyanet.

Potrivit lui Koenders, ‘dacă este adevărat, înseamnă că această combinaţie de statut diplomatic cu preşedinţia Diyanet este problematică’.


 

Spionajul s-a realizat în Turcia „în mod oficial” prin imamii şi consilierii de cult (DIB)

 

 

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.