marți, mai 21, 2024

Consiliul Europei insistă ca Turcia să pună capăt cât mai rapid stării de urgență

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, insistă ca autoritățile de la Ankara să pună capăt cât mai rapid stării de urgență instaurate după tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie și prelungite pe data de 3 octombrie cu trei luni, informează AFP.

Într-un memorandum dat publicității vineri, comisarul Muiznieks ‘insistă asupra urgenței de revenire la procedurile și garanțiile ordinare, punându-se capăt cât de curând posibil stării de urgență’.

 Totodată, reprezentatul Consiliului Europei ‘ia notă cu regret’ de decizia guvernului de la Ankara de a prelungi starea de urgență cu trei luni, exprimându-și speranța că această perioadă ‘va putea fi scurtată’.

 Muiznieks nu pune sub semnul întrebării decizia Ankarei de a decreta starea de urgență și de a face derogări de la Convenția Europeană a Drepturilor Omului în circumstanțe excepționale, constatând însă că decrete adoptate în Turcia după tentativa de puci au conferit ‘puteri discreționare aproape nelimitate autorităților și executivului’, și că acest tip de puteri comportă întotdeauna ‘un anumit grad de arbitrariu’.

Decrete adoptate în Turcia după tentativa de puci au conferit ‘puteri discreționare aproape nelimitate autorităților și executivului’, și că acest tip de puteri comportă întotdeauna ‘un anumit grad de arbitrariu’. (Comisarul pentru drepturile omului )

 

 Comisarul pentru drepturile omului se declară îngrijorat mai ales de posibilitatea ca o persoană să fie menținută în arest timp de 30 de zile și consideră ‘deosebit de urgent să se pună capăt închiderii, în baza unei simple decizii administrative, a unor (…) publicații, canale de televiziune, asociații sau întreprinderi, precum și transferului bunurilor lor către bugetul public’.

 Nils Muiznieks denunță, de asemenea, caracterul masiv și neindividualizat al urmăririlor penale lansate împotriva unor persoane suspectate că ar fi apropiate de clericul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză de orchestrarea tentativei de puci.

Nils Muiznieks denunță, de asemenea, caracterul masiv și neindividualizat al urmăririlor penale lansate împotriva unor persoane suspectate că ar fi apropiate de clericul Fethullah Gülen.

 Memorandumul Consiliului Europei reamintește, în plus, că anumite principii enunțate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului – precum dreptul la viață și interzicerea torturii – nu pot face obiectul niciunei derogări, indiferent de circumstanțe.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Victorie surprinzătoare! Fenerbahce, formată din 10 jucători, a câștigat meciul împotriva Galatasaray

Fenerbahce a jucat cu doar 10 oameni după ce Alexander Djiku a primit un cartonaș roșu în minutul 21 la RAMS Park. 

Vești bune pentru români! Călătorii în Turcia doar cu actul de identitate 

Decizia președintelui turc, Recep Tayip Erdogan,  privind scutirea de viză pentru cetățenii români titulari ai cărții de identitate pentru călătoriile lor turistice și permisele de tranzit în Turcia a fost publicată în Monitorul Oficial. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.