duminică, mai 5, 2024

Patriarhul Daniel, solidar cu credincioșii din Biserica Antiohiei greu încercați de conflictul militar

Patriarhul Daniel și-a exprimat, marți, solidaritatea cu credincioșii din Biserica Antiohiei greu încercați în urma conflictelor militare.

„Ne rugăm lui Dumnezeu ca în cel mai scurt timp să fie restabilită pacea, ca apoi să ajutăm și noi lăcașurile de cult afectate în urma războiului”, a spus Preafericirea Sa, după Sfânta Liturghie oficiată la Patriarhie, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, în fața sutelor de credincioși prezenți la eveniment, potrivit basilica.ro.

 La împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, Mitropolit al Ţării Româneşti, ctitor de lăcaşuri de cult, personalitate culturală, tipograf, Patriarhia Română organizează, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2016, o serie de manifestări în cadrul Anului comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al Tipografilor bisericeşti.

 

În altarul de vară al Catedralei Patriarhale au coliturghisit patriarhul BOR, Daniel, patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, Ioan al X-lea, împreună cu mai mulți ierarhi antiohieni, români și georgieni. „Smerenia românilor, dragostea lor pentru Dumnezeu și bunătatea lor l-au întărit pe Sfântul Antim să ofere dragoste cu generozitate în toți cei 26 de ani de slujire — să construiască zeci de biserici, să lucreze în diferite domenii ale artei, să fie un filosof, un teolog, un traducător și un organizator al tipografiei în România, care a făcut ca această țară să fie centrul activității tipografice la nivel internațional”, a precizat patriarhul catolicos al Georgiei, Ilie II, în mesajul transmis celor prezenți de mitropolitul de Rustavi, Ioan.

În continuarea evenimentului, s-a dat citire actului sinodal comemorativ al Bisericii Ortodoxe Române la împlinirea a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești. La eveniment au fost prezente numeroase oficialități, printre care ambasadorul Georgiei în România, consilierul prezidențial Sergiu Nistor și Victor Opaschi, ministru secretar de stat pentru Culte.

Pentru aceste manifestări au sosit la Bucureşti Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Ioan al X-lea, şi delegaţia Patriarhiei Georgiei, condusă de Mitropolitul de Rustavi, Ioan.

 

 Manifestările dedicate împlinirii a 300 de ani de la martiriul Sfântului Antim Ivireanul vor continua și în Arhiepiscopia Râmnicului. Miercuri, de la ora 8,45, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea, patriarhul Daniel și membrii delegațiilor Patriarhiei Antiohiei și Patriarhiei Georgiei vor participa la slujba de târnosire a noii biserici, la Sfânta Liturghie și proclamarea solemnă a canonizării Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Stânișoara, precum și a Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Turnu, canonizați de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința sa de lucru din 25 februarie 2016.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.