sâmbătă, septembrie 7, 2024

O instanţă judecătorească din Olanda amendează pe oricine foloseşte acronimul „FETO” pentru a se referi la școlile Gülen

Persoanele care au catalogat şcoala De Roos (gestionată de simpatizanții mișcării HIZMET) drept „teroristă” ori „școală de factură FETO” au fost amendate cu 1.000 de euro pentru fiecare menţionare individuală a oricăruia dintre cei doi termeni, în temeiul unei hotărâri aprobate de un tribunal olandez vinerea aceasta (a raportat Zaman Hollanda).

FETO („Organizația Teroristă a lui Fethullah”) este un acronim născocit de guvernul turc pentru a se referi la mișcarea Hizmet (născută din ideile învățatului musulman Fethullah Gülen, aflat în auto-exil în SUA) – aceasta în pofida faptului că nu există nicio hotărâre judecătorească prin care s-ar putea dovedi existenţa unor activităţi teroriste în interiorul mișcării.

scol

Instanța de la Haarlem a hotărât ca cei care insistă să caracterizeze școala respectivă drept „teroristă” ori „școală FETO” să fie amendaţi cu 1.000 de euro pentru fiecare menţiune individuală a termenilor.

Experții care s-au adresat ziarului Zaman Hollanda au declarat că verdictul ar putea fi valabil pentru oricare alte insulte similare îndreptate împotriva instituțiilor și simpatizanților HIZMET.

Școala De Roos din Zaanstad s-a adresat unei instanțe judecătoreşti ca urmare a unei campanii iniţiate de mai mulţi părinți în scopul denigrării acestei instituţii, în contextul situaţiei create  de tentativa de lovitură de stat din Turcia de pe 15 iulie.

Imediat după puci, guvernul condus de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, a ales mișcarea Gülen drept ţap ispăşitor. În ciuda faptului că Gülen şi alţi oficiali ai mişcării au respins acuzațiile aduse (solicitând, de fapt, o investigație internațională a atacului), Erdoğan şi toţi cei aflaţi la putere au lansat o represiune pe scară largă, vizând eliminarea simpatizanților mișcării din cadrul instituțiilor de stat, precum şi dezumanizarea și arestarea  celor mai de seamă membri.

olanda

În decursul  câtorva zile, mai mulţi cetăţeni turci pro-Erdoğan, încurajaţi fiind de misiunile diplomatice ale Turciei și de organizațiile afiliate la AKP, au iniţiat o campanie de denigrare și de vânătoare politică, având ca ţintă mișcărea Hizmet din Europa. Mulți părinți turci au încetat să își trimită copiii la școlile conduse de simpatizanții HIZMET, ca urmare a presiunilor exercitate asupra lor. În unele țări, campania a degenerat în atacuri fizice ale oamenilor și ale instituțiilor.

Mai mulţi cetăţeni turci pro-Erdoğan, încurajaţi fiind de misiunile diplomatice ale Turciei și de organizațiile afiliate la AKP, au iniţiat o campanie de denigrare și de vânătoare politică, având ca ţintă mișcărea Hizmet din Europa.

Un cetăţean  turc pro-Erdogan a fost arestat în orașul-port Rotterdam pe 5 septembrie pentru jigniri şi amenințări la adresa simpatizanţilor mișcării Gülen, precum şi pentru acte de vandalism şi instigarea maselor la ură. Poliția olandeză l-a mai reținut pe un alt bărbat turc suspectat în Olanda de incitare la ură şi de amenințarea cu moartea a adresate celor care îndrăznesc să formuleze critici la adresa  lui Erdoğan.

Un caz similar a avut loc în Franța: pe 9 septembrie, o instanță judecătorească a condamnat un bărbat de etnie turcă în vârstă de 28 de ani la opt luni de închisoare şi l-a obligat la plata unei amenzi de 23.000 de euro pentru atacarea mai multor instituții asociate cu Mișcarea Gulen, săptămâna trecută.

 

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.