duminică, septembrie 8, 2024

Raport al Băncii Mondiale privind situaţia persoanelor strămutate

Persoanele strămutate devin o provocare majoră pentru țările în curs de dezvoltare, care găzduiesc 95 % dintre ele, refugiate din cauza a circa zece conflicte, aproape aceleași din ultimii douăzeci și cinci de ani, indică un raport al Băncii Mondiale, publicat joi, relatează AFP.

Prezența acestor populații defavorizate ”afectează perspectivele de dezvoltare ale comunităților care le primesc” și ”alimentează reacțiile xenofobe, chiar și în țările bogate”, scrie autorul raportului, Xavier Devictor. Instituția face apel la actorii dezvoltării să ajute mai mult, prin împrumuturi și donații, țările care primesc persoane strămutate.

Câteva țări bogate din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare în Europa (OCDE) ”și-au deschis porțile, dar majoritatea sunt reticente în a-și asuma responsabilitățile internaționale la o scară semnificativă”, este de părere autorul raportului.

Circa 65 de milioane de persoane din lume trăiesc strămutate în mod forțat, aproape 1 % din populația globului. Printre ele se află 24 milioane de refugiați și solicitanți de azil care au traversat frontierele și 41 milioane de persoane strămutate în interiorul granițelor țărilor lor.

În cursul ultimilor 25 de ani au fost aproape aceleași conflicte care au provocat majoritatea strămutărilor de populații: în Afganistan, Irak, Siria, Burundi, Republica Democrată Congo, Somalia, Sudan, Columbia, Caucaz și fosta Iugoslavie. Siria este singura țară unde 25 % din populația sa este strămutată.

Doar un sfert din persoanele strămutate (27 %) revin în regiunea pe care ele au părăsit-o.

Printre cele 15 țări care primesc cei mai mulți refugiați figurează Turcia, Liban, Iordania (toate vecine cu Siria), cu un procent de 27 % din totalul refugiaților. În Pakistan, vecin cu Afganistan, se află 16 % dintre refugiați, Etiopia și Kenya, vecine cu Somalia și Sudanul de Sud, găzduiesc 7 %.

În țările sărace ale lumii se află majoritatea din cele 68 de milioane de persoane strămutate

Banca Mondială este în favoarea unor politici de ajutor care să le permită refugiaților și strămutaților să lucreze, să obțină venituri și să-și dezvolte competențele, deoarece ajutorul umanitar care a culminat cu 22 miliarde de dolari în 2015 nu a fost suficient. Worldbank.org

 

 

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.