vineri, noiembrie 22, 2024

Procuror german investighează boicotul anti-Gülen din Germania

Biroul Procuraturii din Stuttgart a lansat o investigație a persoanelor care au solicitat boicotarea companiilor germane care au orice legătură cu Gulen, spunând că astfel de acțiuni urmăresc să-i provoace pe oameni, inspirând ură împotriva anumitor porţiuni ale societății, scrie ziarul online tr724.com.

Un purtător de cuvânt al biroului procuroraturii din Stuttgart a declarat presei germane că 15 cetăţeni germani de etnie turcă sunt investigați pentru instigarea populaţiei.

Tentativa eşuată de puci din Turcia de pe 15 iulie, a avut, de asemenea, repercusiuni în rândurile expatriaților turci împrăștiaţi în întreaga UE, în special în Germania.

Dezbinarea în urma puciului afectează diaspora turcească din Germania. După cum era de aşteptat, unii sunt susținători ai președintelui Recep Tayyip Erdogan, iar alţii adepți ai mișcării, o organizație a societății civile, inspirată de învățaturile teologului musulman Fethullah Gülen.

Cu toate că Erdoğan dă vina pe Gülen pentru tentativa de lovitură de stat, acesta din urmă a negat cu fermitate orice legătură cu acest incident sângeros, în urma căruia căruia mai mult de 200 de persoane au fost ucise (majoritatea civili, dar și rebeli), iar alte circa 2.000 au fost rănite. De atunci, Erdoğan îi persecută pe toţi cei suspectaţi de a fi „complotiști” (anume, pe cei din mișcarea Gülen) într-oformă extremă, şi fără precedent în istoria republicii. Autoritățile turcești şi-au îndreptat atenţia asupra persoanelor care lucrează în poliție, armată, justiție (de fapt, aproape toate instituțiile de stat au fost vizate).

Susținătorii lui Erdoğan i-au vizat pe cei din organizațiile de caritate, precum și alte asociații Güleniste. Ziarul german Bild a declarat că autoritățile bănuiesc că instigatorii care au propus boicotul sunt susținători ai președintelui Erdoğan.

Ministrul economiei din landul Baden-Wurttemberg, Nicole Hoffmeister-Kraut, a solicitat recent autorităților să împiedice astfel de tentative de boicotare îndreptate împotriva companiilor care își desfășoară activitatea în conformitate cu legile în vigoare din Germania, a declarat Al Jazeera Turk.

Autoritățile germane sunt îngrijorate de răspândirea riscului disputelor politice interne ale Turciei în diaspora turcească din Germania.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.