sâmbătă, aprilie 27, 2024

Concursul Enescu 2016 va fi deschis sâmbătă cu un Concert de gală

Ediția 2016 a Concursului Internațional „George Enescu” se va deschide sâmbătă, la Ateneul Român, cu un Concert de gală, avându-i ca soliști invitați pe Anna Tifu (vioară), Valentin Răduțiu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian), laureați ai altor ediții ale competiției.

Sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, Orchestra Filarmonicii „George Enescu” va interpreta în primă audiție lucrarea „Tektonum” de Sebastian Androne, câștigătorul ediției trecute a Concursului — secțiunea compoziție. De asemenea, programul cuprinde Triplul Concert pentru pian, vioară și violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven și Poemul Simfonic „Pini di Roma” de Respighi.

Bugetul alocat de Guvernul României pentru Concursul Enescu este de 3,3 milioane de lei.

Între 3 și 25 septembrie, 196 de tineri artiști din 38 de țări (printre care Germania, Coreea de Sud, Italia, Spania, Franța, România, Croația, Rusia, Cehia, China, SUA, Canada, Turcia, Australia, Noua Zeelandă, Taiwan, Japonia) vin la București să-și trăiască visul de a deveni mari muzicieni ai lumii, în cadrul ediției 2016 a Concursului Internațional „George Enescu”.

Desfășurat într-un nou concept, Concursul aduce pe aceeași scenă și artiști consacrați — membri ai juriului, laureați din anii anteriori, care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, care vor susține recitaluri extraordinare. La această ediție, Concursul Enescu aduce, în premieră, și transmisii live în străinătate.

Cele patru secțiuni de concurs sunt: Vioară (56 de artiști selectați de juriul de specialitate), Violoncel (53 de artiști selectați), Pian (53 de artiști) și Compoziție (34 de lucrări) — pentru care se jurizează lucrările (partiturile) tinerilor artiști intrați în concurs.

Recitalurile și concertele cu orchestră din Concurs, în care vor evolua tinerii artiști, se vor desfășura în trei etape și în cadrul a trei finale cu orchestră, astfel: Etapa I, eliminatorie, are loc la Universitatea de Muzică din București și este cu intrare liberă pentru public; Etapa a II-a constă într-o serie de recitaluri pe care 12 tineri artiști selectați de juriu în urma evoluțiilor din Etapa I le vor susține pe scena Ateneului Român pentru a se califica în Semifinale; Etapa a III-a (semifinale) constă într-o serie de recitaluri pe care șase tineri artiști selectați de juriu în urma evoluțiilor din Etapa a II-a le vor susține pe scena Ateneului Român.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.