sâmbătă, septembrie 7, 2024

Laserul de la Măgurele , premisă a dezvoltării economice româneşti

Laserul Extreme Light Infrastructure de la Măgurele va contribui nu doar la progresul științei din România, ci și la dezvoltarea economică, a declarat joi premierul Dacian Cioloș.

„România are o șansă (…) cu acest proiect, cu această investiție europeană. (…) Acest laser Extreme Light Infrastructure (…) va contribui nu doar la progresul științei pe diferite domenii, ci la dezvoltarea economică, (…) prin faptul că va atrage cercetători din lume. (…) Sunt cercetători români (…) care au făcut performanță în afară, care vin în țară ca să folosească această oportunitate, sunt cercetători străini care vin. (…) Sunt convins că, așa cum a fost gândit acest proiect, el va genera și pe orizontală creare de locuri de muncă, inclusiv în domeniul cercetării și mă gândesc aici la cercetare, dezvoltare, cercetare aplicată, rezultate ale cercetării care vor fi apoi transpuse în practică, în producție. (…) Lucrurile încep să prindă contur la Măgurele și în anii următori cu siguranță acela va fi un pol de dezvoltare pentru cercetare, dezvoltare, inovare în multe domenii de vârf”, a afirmat premierul Cioloș, la „Dialogul cu cetățenii”, organizat de Comisia Europeană, la care este prezent și vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen.

Premierul a menționat că Executivul a decis, printr-o hotărâre, că nu se impozitează veniturile sau salariile cercetătorilor. „Tocmai pentru a veni în întâmpinarea unui astfel de sistem integrat, unde să trecem de la cercetare fundamentală la cercetare aplicată și apoi la producție performantă competitivă, am venit în acest an cu o decizie prin care (…) nu se impozitează veniturile sau salariile cercetătorilor. E și acesta un mijloc prin care să atragem cercetători din afară să investească în România, în acest domeniu, să atragem companii din afară să își dezvolte centre de cercetare, dezvoltare, inovare în România și să încurajăm tinerii români competenți din acest domeniu să rămână acasă”, a adăugat Cioloș.Vă reamintim că , în valoare de 60 de milioane de euro ,contractul a fost semnat între Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei„ şi Thales Optronique SAS – lider al asocierii – şi SC Thales System SRL.La inaugurare au fost prezenţi premierul României di acea perioadă, Victor Ponta şi omologul său francez, din acea perioadă, Jean-Marc Ayrault. Contractul a fost semnat de Nicolae Zamfir, directorul Institutului „Horia Hulubei”, şi Gil Michielin, preşedintele Thales Optronique SAS.

Sistemul de laser va genera un nivel de putere fără precedent de 2×10 petawaţi, care va emite fascicule. Laserul va fi operaţional în 2017.

Turismul turc triumfă! Număr record de vizitatori, în ciuda inflației la nivel mondial

Vizitele din Iran, Marea Britanie și chiar Ucraina au crescut semnificativ față de anul precedent.

Trăgătorul turc, Yusuf Dikeç, își înregistrează ca marca poziția care l-a făcut viral după J.O

Antrenorul ca spus că mișcarea de a proteja utilizarea comercială a pozei sale cu Oficiul Turc de Brevete și Mărci a venit ca răspuns la ceilalți au încercat să o înregistreze ca marcă fără aprobarea lui Dikeç.

Portret de campion. Ebru Bolat,  prima navigatoare din istoria României la Jocurile Olimpice

Ebru Bolat, în vârstă de 24 ani, a făcut istorie, fiind prima sportivă din România calificată la proba de yahting a Jocurilor Olimpice din Paris.

Migranți ilegali în Regatul Unit. Turcii pe locul 2, după Afganistan în 2024

Numărul de migranți care intră în Marea Britanie cu ambarcațiuni mici a crescut cu 18% în primele șase luni ale anului 2024 față de aceeași perioadă a anului precedent, 70% dintre ei fiind bărbați și o cincime minori.

Cel mai mare escroc cripto din lume a fost prins în Istanbul

Jandarmeria a detectat că CEO-ul companiei, Andreas Szakacs, un cetățean suedez, a venit în Turcia și și-a schimbat numele în Emre Avcı. Andreas Szakacs, care a fost reținut în timpul operațiunii din iulie, a fost arestat și trimis la închisoarea Maltepe.

Ionuț Cojocaru despre vacanța în Turcia. Traseu prin 8 orașe pentru pasionații de istorie și civilizația turcă

Ionuț Cojocaru, jurnalist și istoric specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, despre economia, cultura și istoria Turciei, schimbările pare le-a suferit turismul din Turcia și a împărtășește sfaturi pentru românii care vor să-și organizeze următoarea vacanță în Turcia.