duminică, mai 19, 2024

Lumina Instituții de Învățământ condamnă presiunile și amenințările statului turc la adresa sa

Lumina Instituții de Învățământ condamnă cu fermitate politica guvernului turc de a ataca constant și fără temei instituții de educație performante, care-și desfășoară activitatea în România de peste 20 de ani, în conformitate cu legile acestei țări.

Declarațiile făcute recent de ministrul turc al dezvoltării, Lutfi Elvan, și de ambasadorul Turciei la București, reprezintă amenințări și presiuni la adresa unor instituții de învățământ românești care contribuie an de an la prestigiul României în lume.

Menționăm că doar anul acesta elevii școlilor noastre s-au întors acasă, de la olimpiadele și concursurile  internaționale cu 39 de medalii de aur, argint și bronz,  reprezentând aproape jumătate din totalul de 79 de  medalii câștigate de România la aceste competiții de prestigiu.

În cei peste 20 de ani de funcționare în România, școlile Lumina Instituții de Învățământ au îmbogățit palmaresul educațional al țării cu peste 600 de medalii câștigate la concursuri și olimpiade internaționale, iar absolvenții școlilor noastre fac  cinste țării la universități de prestigiu din lume, precum Harvard, MIT, Princeton, Stanford, Oxford, Cambridge ș.a.

Tocmai de aceea, considerăm declarațiile oficialilor turci ofensatoare la adresa unor instituții de învățământ de elită, la adresa profesorilor, părinților și elevilor care contribuie prin eforturile lor la aceste performanțe deosebite.

Menționăm că în cei peste 20 de ani de activitate în România, Lumina Instituții de Învățământ a funcționat și funcționează în baza legislației țării, în conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice. Având în vedere aceste considerente și faptul că am fost întotdeauna transparenți în relațiile cu autoritățile și instituțiile române, apreciem drept abuzivă prezența școlilor noastre pe o listă întocmită de reprezentanți ai Turciei cu scopul de a denigra institituții educționale cu  prestigiu din România.

De asemenea, considerăm abuzive amenințările și presiunile exercitate de autoritățile turce asupra părinților elevilor școlilor Lumina, asupra afacerilor acestora , în condițiile în care instituțiile noastre de învățământ funcționează în conformitate cu normele legale stabilite de statul român. Lista întocmită de reprezentanții statului turc în România cu firmele care au sponsorizat în mod legal diferite activități culturale sau educaționale desfășurate de Lumina Instituții de Învățământ, reprezintă de asemenea un abuz și o încercare de presiune asupra unor companii care funcționează legal în România.

Nu în ultimul rând, dorim să facem publică discriminarea exercitată de statul turc la adresa cetățenilor turci angajați ai Lumina Instituții de Învățământ și la adresa familiilor acestora, prin intermediul Consulatului turc de la București. De aproximativ o lună, angajaților Lumina Instituții de Învățământ și membrilor familiilor acestora le sunt refuzate serviciile consulare pe care statul turc ar trebui să le ofere obligatoriu cetățenilor săi.

Respingem această politică de presiune exercitată constant, sub diferite forme, la adresa Lumina Instituții de Învățământ și ne reafirmăm obiectivul nostru asumat în urmă cu peste 20 de ani , la deschiderea primei școli în România: performanță educațională și învățământ la standarde europene.

Departamentul de Comunicare

Lumina Instituții de Învățământ

 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.