(*) M. Fethullah Gülen, 25.07.2016
SAYLORSBURG, Pa. — În timpul tentativei loviturii de stat militară din Turcia în decursul acestei luni, am condamnat-o în termenii cei mai duri. Am spus că „Guvernarea ar trebui să fie câștigată printr -un proces de alegeri libere și corecte, nu prin forță. Mă rog la Allah pentru Turcia, pentru cetățenii turci, cât și pentru toți cei care se află în prezent în Turcia pentru ca această situație să fie rezolvată în mod pașnic și rapid .”
În ciuda protestului meu fără echivoc, similar cu declarațiile făcute de către toate cele trei principale partide de opoziție, președinte din ce în ce mai autoritar al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, m-a acuzat imediat de orchestrarea puciului. El a cerut ca Statele Unite să mă extrădeze de unde locuiesc, din Pennsylvania, unde am trăit în exil voluntar din 1999.
Sugestia d-lui Erdogan nu numai că contravine tuturor valorilor în care eu am încredere, aceasta este de asemenea iresponsabilă și greșită .
Filozofia mea – Islamul incluziv și pluralist, dedicat slujirii oamenilor de orice credință – este în antiteză cu rebeliunea armată. De mai mult de 40 de ani, participanții la mișcarea cu care sunt asociat – numită Hizmet , cuvântul turcesc pentru ” serviciu ” – au pledat pentru o formă de guvernare a cărei legitimitate să derive din voința oamenilor și care să respecte drepturile tuturor cetățenilor, indiferent de opiniile religioase, afilierea politică sau originea etnică, și au demonstrat angajamentul lor față de acest obiectiv. Antreprenori și voluntari inspirați de valorile HIZMET au investit în servicii de educație și comunitate moderne, în peste 150 de țări .
Într-un moment în care democrațiile occidentale sunt în căutare de voci musulmane moderate , eu și prietenii mei din mișcarea Hizmet am luat o poziție clară împotriva violenței extremiste , de la atacurile din 11 septembrie de către Al -Qaeda la execuțiile brutale de către Statul Islamic și răpirile de către Boko Haram .
În plus față de a condamna violența absurdă , inclusiv în timpul tentativei de lovitură de stat , am subliniat angajamentul nostru de a preveni recrutarea teroriștilor din rândul tinerilor musulmani și de a cultiva o mentalitate de pace, pluralistă .
De-a lungul vieții mele, am denunțat în mod public și privat intervențiile militare în politica internă . De fapt, am pledat decenii întregi pentru democrație . După ce am suferit în urma a patru lovituri militare în patru decenii în Turcia – și am fost supus de către aceste regimuri militare la hărțuire și închisoare în mod abuziv – niciodată nu mi-aș dori ca concetățenii mei să îndure din nou un astfel de chin . Dacă cineva care pare a fi un simpatizant al mișcării Hizmet a fost implicat într-o tentativă de lovitură de stat, el trădează idealurile mele.
Cu toate acestea, acuzația domnului lui Erdogan nu este o surpriză, nu pentru ceea ce se spune despre mine, ci mai degrabă pentru ce dezvăluie despre tendința sa sistematică și periculoasă către un stat dictatorial.
La fel ca mulți cetățeni turci, participanții mișcării Hizmet au sprijinit eforturile din trecut ale d- lui Erdogan de a democratiza Turcia și de a îndeplini cerințele de aderare la Uniunea Europeană. Dar nu am putut rămane tăcuți pe măsură ce el a renunțat la democrație pentru despotism. Chiar înaintea acestor noi epurări, dl Erdogan a închis în ultimii ani ziare în mod arbitrar; a îndepărtat mii de judecători, procurori, ofițeri de poliție și funcționari publici din funcțiile lor; și a luat în special măsuri dure împotriva comunității kurde. El a declarat detractorii săi dușmanii statului.
Mișcarea Hizmet, în special, a fost ținta mâniei președintelui. În 2013, Dl. Erdogan a acuzat simpatizanții HIZMET din birocrația turcă pentru inițierea unei anchete de corupție care a implicat membrii ai cabinetului său și alți asociați apropiați. Ca rezultat, zeci de membri ai sistemului judiciar și ai forțelor de poliție au fost eliminați sau arestați pur și simplu pentru că și-au facut treaba.
Începând cu anul 2014, când dl Erdogan a fost ales președinte după 11 ani ca prim -ministru , el a căutat să transforme Turcia dintr -o democrație parlamentară într -o” președinție executivă”, în esență, fără controale asupra puterii sale. În acest context, recenta declaratie a domnului Erdogan precum că lovitura de stat eșuată a fost un „dar de la Dumnezeu” nu este de bun augur. În timp ce el caută să elimine tot mai multi disidenți din agențiile guvernamentale – aproape 70.000 de oameni au fost concediați până în prezent – și să zdrobească în continuare mișcarea Hizmet și alte organizații ale societății civile , acesta elimină multe dintre impedimentele rămase pentru puterea absolută . Amnesty International a dezvăluit rapoarte ” credibile ” de tortură, inclusiv viol, la centrele de detenție. Nu este de mirare faptul că guvernul lui Erdogan a suspendat Convenția europeană a drepturilor omului și a declarat stare de urgență.
Președintele Turciei șantajează Statele Unite ale Americii prin amenințarea de a reduce sprijinul țării sale pentru coaliția internațională împotriva Statului Islamic. Scopul său: să asigure extrădarea mea, în ciuda lipsei de dovezi credibile și, practic, fără nici o perspectivă pentru un proces echitabil. Tentația de a da domnului Erdogan orice și-ar dori este de înțeles. Dar Statele Unite trebuie să se opună.
Extremismul violent este hrănit de frustrările celor forțați să trăiască sub dictatori care nu pot fi contestați prin proteste pașnice și politici democratice. În Turcia, schimbarea de strategie a guvernului lui Erdogan către o dictatură polarizează populația pe linii de secte, politice, religioase și etnice, alimentandu-i pe cei fanatici.
In numele eforturilor la nivel mondial pentru a restabili pacea în vremuri de destabilitate, precum și pentru a proteja viitorul democrației în Orientul Mijlociu, Statele Unite trebuie să se opună unui autocrat care transformă un puci eșuat într -o lentă lovitură de stat proprie împotriva guvernului constituțional.
(*) Fethullah Gulen este un savant islamic, predicator și activist social.