Dezvăluirea recentă a testamentului și a moștenirii materiale ale regretatului savant Fethullah Gülen a dezvăluit un document notarial prin care donează drepturile de autor unei fundații, conform Turkish Minutes.
Potrivit unui anunț făcut de site-ul Herkul, fundația „Cascade Trust” deține autoritate asupra redevențelor din cărțile clericului.
Fundația, așa cum este descrisă în document, își propune să aloce aceste fonduri organizațiilor din interiorul și din afara SUA care examinează și promovează învățăturile lui Gülen.
Savantul a scris peste 70 de cărți, care au fost traduse în numeroase limbi din întreaga lume.
În special, Gülen a pus deoparte 2.000 de dolari ca o taxă „învăluitoare”, reflectând dorințele sale pentru o înmormântare simplă. De asemenea, în anii 1960 a existat un testament scris în turcă otomană prin care se solicita plata anumitor datorii care au fost achitate între timp, se arată pe site-ul Herkul.
Declarația care dezvăluie că activele totale ale lui Gülen s-au ridicat la mai puțin de 35.000 de dolari, a respins afirmațiile mass-media pro-guvernamentale conform cărora clerul era bogat.
Gülen și mișcarea sa
Gülen fusese de multă vreme unul dintre cei mai importanți savanți ai Turciei, cu milioane de adepți în țara sa natală și în întreaga lume. Filozofia sa a îmbinat sufismul – o formă mistică a islamului – cu pledoaria fermă pentru democrație, educație, știință și dialogul interconfesional. Adepții săi au construit o rețea globală de fundații caritabile, asociații profesionale, întreprinderi și școli în peste 100 de țări.
Ultimul deceniu al vieții lui Gülen a fost marcat de numeroase acuzații din partea guvernului turc, care au dus la o represiune semnificativă atât asupra adepților săi reali, cât și asupra celor percepuți.
Gülen a murit pe 20 octombrie 2024, la vârsta de 83 de ani, la un spital din Pennsylvania și a fost înmormântat în complexul Chestnut Retreat Center, unde locuia și conducea mișcarea sa socială globală timp de 25 de ani.
Guvernul turc l-a acuzat că a condus investigațiile de corupție în 2013 și o tentativă de lovitură de stat în iulie 2016. Odată lăudat pentru activitățile mișcării sale în educație, dialog interreligios și activități de caritate, guvernul turc i-a etichetat pe Gülen și pe adepții săi drept „teroriști” în mai 2016.
Gülen și adepții săi au negat cu fermitate orice implicare în lovitură de stat sau activități teroriste. Reprimarea guvernamentală împotriva membrilor mișcării continuă și astăzi în Turcia și în străinătate, cu rețineri, arestări și deportări sau extrădari de adepți din țări străine.