vineri, octombrie 25, 2024

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

Peste 20.000 de adepți ai lui Fethullah Gülen, împreună cu membri ai familiei și prietenii, s-au adunat, pe 24 octombrie, pentru a-și aduce un ultim omagiu influentului lider spiritual, care a murit pe 20 octombrie la un spital din Pennsylvania.

O ceremonie a avut loc la Skylands Stadium din județul Sussex, New Jersey, care are o populație mare de turco-americani.

Serviciul a inclus lecturi din Coran și omagii lui Gülen. Sicriul lui Gülen a fost învelit într-o pânză verde care conținea versete din Coran.

În urma slujbei, clericul a fost înmormântat pe terenul Chestnut Retreat Center din Saylorsburg, Pennsylvania, unde și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață după ce s-a mutat în SUA în 1999, în autoexil.  Un cerc mai restrâns de familie și prieteni apropiați au participat la înmormântare.

Nepoata lui Gulen: „o inimă caldă și mare”

Mina Turkyolu, nepoată de 22 de ani a lui Gulen al cărei tată a fost un apropiat al liderului religios timp de 50 de ani, a spus că își amintește că Gulen are o „inimă caldă și mare”. Ea a spus că își amintește că stătea în poală când era copil mic și că Gulen îi dădea ciocolată.

„Chiar dacă suntem o familie, pe oricine l-ai întreba, nu a fost niciodată considerat cu adevărat ca o familie. El a fost întotdeauna o persoană mai sfântă și nobilă. Așa că a fost întotdeauna o inspirație pentru noi toți, pentru milioane de oameni”, spune aceasta.

Nepotul faimosului Mahatma Gandhi, Tushar Gandhi, a transmis condoleanțe pe pagina de Twitter.

„Odihnește-te în pace Fatehullah Gulen în exil din Țara sa iubită. Umanitatea e pierdut o altă voce a păcii.”

Rabinul Burton Visotzky a onorat moștenirea lui Gülen, ospitalitate și dăruire pentru dialogul interreligios. „Fie ca memoria lui să fie o binecuvântare” ‘

Philip Clayton, filozof american a transmis condoleanțe: „Imamul Fethullah Gülen, ți se va duce dorul. Fie ca munca ta, dragostea ta și blândețea ta să continue nu numai în studenții tăi, ci și în noi toți din întreaga lume”.

Craig Michael Considine, un sociolog american, autor și lector în sociologie la Universitatea Rice, a spus în mesajul său de condoleanțe că „viziunea lui Gülen asupra păcii a inspirat lumea, iar munca sa în sferele educaționale, civice și interconfesionale a transformat viața a nenumărate persoane ființe … Spiritul Lui va străluci prin oamenii pe care i-a atins și prin generațiile care vor veni. Fie ca el să fie cu toți îngerii și sfinții”, susține Considine.

Între timp, în Turcia, oamenii care își exprimă condoleanțe pentru Gülen se confruntă cu acțiuni legale și arestări.

Turcia: Dezvăluiri despre înșelătoria care a dus la moartea a sute de nou-născuți

Potrivit rechizitoriului, lucrătorii sanitari din mai multe spitale au acționat în strânsă legătură cu dispecerii medicali de urgență, trimițând nou-născuții către unitățile de neonatologie ale acestor spitale.

Reacții internaționale după moartea clericului Fethullah Gulen: „Să continue să inspire generațiile viitoare.”

Mai multe personalități naționale și internaționale au transmis mesaje după ce s-a aflat că Gülen a murit la ora 21:21, pe 20 octombrie, în spitalul unde fusese tratat de o perioadă.

Peste 20.000 de persoane l-au condus pe Fethullah Gülen pe ultimul drum. Condoleanțe din întreagă lume

Personalități proeminente, printre care politicieni, teologi și activiști, din întreaga lume au adus un omagiu învățăturilor și perspectivelor savantului Fethullah Gülen care au inspirat o mișcare socială globală.

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.

Faimosul predicator turc, Fethullah Gulen a murit într-un spital din SUA

Fethullah Gülen, un savant musulman turc și avocat social, a murit, pe 20 octombrie 2024, în Statele Unite, conform Herkul.

Turcia: Moartea clericului Fethullah Gülen declanșează un nou val de cenzură online

Autoritățile turce investighează cel puțin 177 de utilizatori ai rețelelor sociale din cauza postărilor lor despre regretatul savant islamic, Fethullah Gülen.

Atac terorist în Ankara. 4 morți și 14 răniți: „Din păcate, avem martiri”

Presa turcească a raportat o explozie puternică la fața locului și a distribuit imagini cu un schimb de focuri de armă.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.