joi, octombrie 24, 2024

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

Familia, prietenii și adepții lui Fethullah Gülen se adună, joi, pentru a-i aduce un omagiu influentului lider spiritual turc și cărturar islamic care a murit, luni, în autoexil în Statele Unite.

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.

După slujbă, Gülen urmează să fie înmormântat în Saylorsburg, Pennsylvania, pe terenul Chestnut Retreat Center, un complex întins, închis în Munții Pocono, unde a trăit și a lucrat timp de un sfert de secol.

La înmormântare este așteptat un cerc mult mai restrâns de familie și prieteni apropiați.

Acesta este un moment solemn de doliu, reflecție și rugăciune”, a spus grupul într-un comunicat.

„Moștenirea lui Gülen transcende circumstanțele vieții sale. El este un gânditor religios și intelectual remarcabil al cărui impact se va simți de-a lungul generațiilor.”, se arată în comunicat.

Despre Gülen

Gülen a fost de multă vreme unul dintre cei mai importanți savanți ai Turciei, cu milioane de adepți în țara sa natală și în întreaga lume. Locuia în Statele Unite din 1999, când a venit să caute tratament medical.

Născut în 1941 în Erzurum, Turcia, educația timpurie a lui Gülen în gândirea islamică, occidentală și filozofică a modelat abordarea sa distinctivă a problemelor sociale și morale. 

Axat inițial pe Turcia, activismul său sa extins la scară globală, abordând inegalitatea, drepturile femeilor și încurajând cooperarea interetnică și interreligioasă. 

În ciuda faptului că sa confruntat cu persecuția politică din partea guvernului turc, el a rămas o influență morală și intelectuală semnificativă până la moartea sa, locuind în S.U.A. și pledând pentru democrație, pace și demnitate umană.

Filozofia sa a îmbinat sufismul – o formă mistică a islamului – cu susținerea fermă a democrației, educației, științei și dialogului interconfesional. Adepții săi au construit o rețea globală de fundații caritabile, asociații profesionale, întreprinderi și școli în mai mult de 100 de țări, inclusiv 150 de școli charter finanțate de contribuabili, în toată Statele Unite.

Primul lider musulman care a condamnat atacurile din 11 septembrie

Fiind primul lider musulman care a condamnat public atacurile de la 11 septembrie 2001, Gülen a susținut constant pacea și armonia între oamenii de toate credințele.

Angajamentul său față de dialogul interreligios i-a câștigat un respect larg, inclusiv o audiență personală cu regretatul Papă Ioan Paul al II-lea. Devotamentul lui Gülen pentru promovarea democrației, a drepturilor omului și a pluralismului a lăsat un impact de durată care va continua să-i ghideze și să-i inspire pe cei care îi împărtășesc viziunea pentru o lume mai dreaptă și mai pașnică.

Înmormântare va fi difuzată online și în limba engleză.

Turcia: Moartea clericului Fethullah Gülen declanșează un nou val de cenzură online

Autoritățile turce investighează cel puțin 177 de utilizatori ai rețelelor sociale din cauza postărilor lor despre regretatul savant islamic, Fethullah Gülen.

Faimosul predicator turc, Fethullah Gulen a murit într-un spital din SUA

Fethullah Gülen, un savant musulman turc și avocat social, a murit, pe 20 octombrie 2024, în Statele Unite, conform Herkul.

Turcia: Dezvăluiri despre înșelătoria care a dus la moartea a sute de nou-născuți

Potrivit rechizitoriului, lucrătorii sanitari din mai multe spitale au acționat în strânsă legătură cu dispecerii medicali de urgență, trimițând nou-născuții către unitățile de neonatologie ale acestor spitale.

S-a stins un gânditor. O conștiință lucidă, altruistă și luminoasă. Fethullah Gulen.

Și  chiar dacă acești oameni sunt foarte  rari, chiar dacă sunt confruntați în mod major cu forțele răului și li se pun piedici cu nemiluita în viața lor, rolul lor în umanism este esențial.

Reacții internaționale după moartea clericului Fethullah Gulen: „Să continue să inspire generațiile viitoare.”

Mai multe personalități naționale și internaționale au transmis mesaje după ce s-a aflat că Gülen a murit la ora 21:21, pe 20 octombrie, în spitalul unde fusese tratat de o perioadă.

Atac terorist în Ankara. 4 morți și 14 răniți: „Din păcate, avem martiri”

Presa turcească a raportat o explozie puternică la fața locului și a distribuit imagini cu un schimb de focuri de armă.

Clericul turc Fethullah Gülen va fi condus pe ultimul drum în SUA: „Este un gânditor religios și intelectual remarcabil”

O slujbă de rugăciune funerară a fost programată joi după-amiază în comitatul Sussex, New Jersey. Alliance for Shared Values, un grup cu sediul în New York care promovează munca lui Gülen în SUA, a declarat că sunt așteptați să participe mii de persoane îndoliate.

Fost redactor Zaman, închis după 2016, despre Fethullah Gülen: „În ciuda tuturor persecuțiilor au urmărit principiile păcii”

Jurnalistul Abdülhamit Bilici, fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, oferă o relatare amănunțită din complexul din Saylorsburg, Pennsylvania, unde influentul savant turco-islamic Fethullah Gülen a locuit în exil din 1999 până la moartea sa pe 20 octombrie 2024.