marți, octombrie 22, 2024

Fost redactor Zaman, închis după 2016, despre Fethullah Gülen: „În ciuda tuturor persecuțiilor au urmărit principiile păcii”

Fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, închis după puciul eșuat din 2016, a vorbit despre impactul lui Fethullah Gülen în societate, chiar din fața casei predicatorului.

Jurnalistul Abdülhamit Bilici oferă o relatare amănunțită din complexul din Saylorsburg, Pennsylvania, unde influentul savant, Fethullah Gülen a locuit în exil din 1999 până la moartea sa pe 20 octombrie 2024.

Bilici vorbește despre încercarea cu care se confruntă Gülen și adepții săi în urma represiunii necruțătoare și radicale a guvernului turc asupra mișcării lor, un răspuns declanșat de o lovitură de stat eșuată din 2016.

„Mișcarea Hizmet în ciuda tuturor persecuțiilor și opresiunilor au urmărit principiile păcii și toleranței în Turcia și în lume. Au fost acuzații că sunt o organizație violentă de terorism, dar când te privești deciziile ONU sau ale CEDO vezi că aceste acuzații nu sunt fondate.”

Cu o privire atentă asupra viitorului, își exprimă gândurile asupra direcției și rezistenței acesteia.

„Principiile profesorului Gülen despre transparență, despre dialog, toate acestea vor continua să inspire viitoare generații, nu doar din Turcia și din întreaga lumea. Înțelegerea cu pace a islamului, umanitarismul, educația modernă care conține democrați, justiție și drepturile omului. Cu timpul, sper să fie înteles din ce în ce mai bine de generațiile viitor.”

Turcia, țara cu cel mai mic scor din Europa în privința libertăților pe internet: Freedom House

Turcia are un scor de 31 din 100 de puncte, cu scoruri bazate pe o scară de la 0 (cel mai puțin liber) la 100 (cel mai liber). Celelalte două țări din Europa cu cele mai mici scoruri sunt Ungaria cu un scor de 69 și Serbia cu 70.

Turcia: Dezvăluiri despre înșelătoria care a dus la moartea a sute de nou-născuți

Potrivit rechizitoriului, lucrătorii sanitari din mai multe spitale au acționat în strânsă legătură cu dispecerii medicali de urgență, trimițând nou-născuții către unitățile de neonatologie ale acestor spitale.

Turcia. Guvernul a anulat introducerea de noi taxe pentru apărare

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) a înaintat vineri parlamentului un proiect de lege cu 12 articole care stipulează că persoanele cu o limită de card de credit de cel puțin 100.000 de lire vor trebui să plătească un impozit anual de 750 de lire (20 de euro), din ianuarie 2025 pentru a consolida industria de apărare.

Fost redactor Zaman, închis după 2016, despre Fethullah Gülen: „În ciuda tuturor persecuțiilor au urmărit principiile păcii”

Jurnalistul Abdülhamit Bilici, fostul redactor-șef al cotidianului Zaman, oferă o relatare amănunțită din complexul din Saylorsburg, Pennsylvania, unde influentul savant turco-islamic Fethullah Gülen a locuit în exil din 1999 până la moartea sa pe 20 octombrie 2024.

Boicot Israel: Sancțiuni pentru politicienii din partidul lui Erdogan, după participarea la deschiderea Burger King

Mai mulți primari și oficial ai Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP), din provincia Rize, de la malul Mării Neagre, au fost trimiși la consiliul de disciplină al partidului după ce au participat la ceremonia de deschidere a unui nou Burger King în oraș.

Faimosul predicator turc, Fethullah Gulen a murit într-un spital din SUA

Fethullah Gülen, un savant musulman turc și avocat social, a murit, pe 20 octombrie 2024, în Statele Unite, conform Herkul.

Reacții internaționale după moartea clericului Fethullah Gulen: „Să continue să inspire generațiile viitoare.”

Mai multe personalități naționale și internaționale au transmis mesaje după ce s-a aflat că Gülen a murit la ora 21:21, pe 20 octombrie, în spitalul unde fusese tratat de o perioadă.