marți, septembrie 17, 2024

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

Miss Turcia 2024 a stârnit o dezbatere aprinsă atât pe platformele de socializare, cât și pe mass-media în Turcia, conform Turkish Minutes.

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.

Acuzată că s-a folosit de influența tatălui

Având o înălțime de 1,80 metri, Bilgen nu numai că deține o diplomă de prestigiu în medicină, dar este și fiica unui diplomat, ambasadorul Turciei din Ucraina. Victoria ei a devenit un punct focal pentru critici.

Aproape imediat după încoronarea ei, rețelele de socializare au izbucnit cu comentarii negative care puneau la îndoială caracterul ei potrivit ca regină a frumuseții.

Criticii au susținut că ea nu se potrivea cu modelul tradițional al frumuseții și au sugerat că statutul diplomatic al tatălui ei a influențat rezultatul. Unii chiar au comparat-o în mod nefavorabil cu personajele fictive din filmele turcești din anii ’70 în care bărbații s-au îmbrăcat în femei.

Cântăreața pop, Demet Akalın a pus la îndoială meritul lui Bilgen.

„Poate că va da coroana înapoi sau dacă a existat ceva de genul unui vot public… Ea chiar își dorea să câștige. Dragă, poate vrei să câștigi, dar acesta este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”, scrie Akalın, pe Twitter.

Remarcile lui Akalın au sugerat că victoria lui Bilgen s-ar putea să nu fi fost bazată exclusiv pe merit.

Mulți turci au lăudat frumusețea unei alte concurente, İpek Kuşçu, care nu a ajuns în top 20 selectat de juriu.

Cântăreața proeminentă Bülent Ersoy, o femeie transgender numită adesea „Diva” de către fanii ei, a intervenit în timpul unui interviu. „Este aceasta frumusețe? Are trăsături masculine”, a remarcat Ersoy, adăugând: „Să nu o rănim sau să o supărăm pe tânără”.

Sprijin pentru Idil Bilgen

Numeroase celebrități și personalități publice s-au adunat în apărarea ei și au subliniat importanța recunoașterii frumuseții interioare, inteligenței și individualității.

Celebra cântăreață Aleyna Tilki a fost printre primele care și-au exprimat sprijinul.

„Deși în general nu susțin concursurile de frumusețe, admir foarte mult femeile care sunt realizate, au o poveste și sunt unice. Ea reprezintă femeile turcoaice cu frumusețea ei. Trebuie să spun asta pentru a nu normaliza oamenii care fac aceste critici: mințile și sentimentele tale, guvernate de informații învățate, nu sunt suficient de libere pentru a percepe orice formă de frumusețe.”, scrie aceasta într-o postare pe Twitter.

Câștigătoarele din trecut a concursurilor de frumusețe din Turcia și-au exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Bilgen. Nebahat Çehre, domnișoara Turcia 1960, și-a exprimat admirația și i-a urat lui Bilgen succes în continuare. Çağla Şikel, Miss Turcia 1997, a condamnat atacurile ca fiind inacceptabile şi i-a îndemnat pe alţii să se opună unei asemenea negativităţi.

Acuzații de favoritism

Gizem Karaca, membru al juriului Miss Turcia 2024, a susținut alegerea organizației, spunând: „İdil a fost unul dintre preferatele mele. Este extrem de realizată și grațioasă. Nu pot accepta hărțuirea îndreptată împotriva ei. Frumusețea este subiectivă și ea întruchipează calitățile pe care le prețuim.”

Can Sandıkçıoğlu, președintele Organizației Miss Turcia, a abordat acuzațiile de favoritism și criticile adresate lui Bilgen într-un interviu exclusiv acordat site-ului de știri Serbestiyet.

„Au fost luate în considerare întreaga viață, personalitățile, abilitățile, aspirațiile și frumusețea inimii acestor fete, iar juriul a luat decizia. Nu există nimic în formularul de cerere al lui İdil despre faptul că tatăl ei este ambasador. Întrebăm doar despre educația lor. Nu contează unde s-au născut, cine este tatăl lor și dacă au dublă cetățenie”, a spus Sandıkçıoğlu, adăugând că frumusețea cuprinde mai mult decât aspectul fizic.

Alegere a fost o declarație politică?

În ceea ce privește sugestiile că Bilgen a fost o declarație politică din cauza locului de naștere din Tel Aviv și a rolului diplomatic al tatălui ei, Sandıkçıoğlu a respins aceste noțiuni ca fiind absurde.

„Ideea că încerc să transmit un mesaj politic despre Israel și Ucraina este de râs. Este absurd. Nu avem nicio legătură cu aceste evenimente politice.”

După ce a dezactivat comentariile pe conturile ei de socializare pentru a atenua afluxul negativ, Bilgen a apărut într-o emisiune de televiziune pentru a aborda situația.

„În timp ce țara noastră se confruntă cu tragedii precum violența împotriva femeilor și copiilor, atribui comentariile negative despre mine faptului că oamenii nu au nimic mai bun de făcut. Sunt oameni care își exprimă opiniile fără să știe cu adevărat nimic. Nu-mi pasă de comentariile lor”, a spus ea.

Accentul ei rămâne pe viitoarea ei participare la competiția Miss World, unde își propune să reprezinte Turcia pe scena globală.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Sigiliul prezidențial al Turciei pe vilele din Belgia a unui traficant de droguri turc

Orhan Ünğan Ünğan, cunoscut sub numele de „Fantoma” din cauza utilizării multiplelor identități false, a fost legat de operațiuni internaționale de trafic de droguri din întreaga Europă.

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.