miercuri, septembrie 18, 2024

Cazul care a cutremur Turcia! Proteste în Istanbul și alte orașe după moartea fetei de 8 ani 

Organizațiile de femei din Istanbul și provinciile din estul Van, Diyarbakır și Dersim au protestat împotriva uciderii lui Narin Güran, în vârstă de 8 ani.

Narin a fost dispărută 19 zile, după ce a ieșit de la cursurile de Coran, iar cadavrul ei a fost descoperit pe 8 septembrie de către grupurile de căutare într-o albie din apropiere. 

La un protest în fața Operei Kadıköy Süreyya din Istanbul, femeile care țineau afișe cu poza fetei a scandat: „Vom căuta dreptate pentru Narin” și „Guvernul criminal”.

Într-o declarație comună, perspectivele au spus: „Școlile se deschid mâine. Narin ar fi putut merge la școală, dar, în schimb, discutăm despre moartea ei”. 

Guvernul acuzat că protejează făptuitori

Funda Demir Bozkurt, co-președinte aUniunii Educatorilor (Eğitim Sen), din provincia Van, a citit declarația în numele Platformei Muncii și Democrației. 

„Speculațiile mass-media despre acest caz, colectarea întârziată a probelor ADN dintr-o mașină, declarațiile inconsistente și contradictorii, ordinul de confidențialitate și interdicțiile de difuzare sugerează că anumite forțe din stat îi protejează în mod deliberat pe făptuitori”, spune Bozkurt.

Faptul că trupul lui Narin a fost găsit atât de aproape de casa ei după multe zile a susținut această concluzie, potrivit anchetatorilor. 

32 de copii dispar în fiecare zi

Grupul a atras, de asemenea, atenția asupra problemei mai ample a siguranței copiilor din Turcia, unde în medie 32 de copii au dispărut în fiecare zi. 

„Din păcate, oficialii de stat reacționează doar momentan, nefuncțional și temporar, atunci când drepturile copiilor sunt încălcate, când aceștia sunt dispăruți sau când mor”, se arată în comunicat.

Bozkurt a continuat: „Vrem să subliniem că Narin Güran nu este primul copil care a fost smuls din viață astfel. Știm că în spatele morții lui Müslime Yağal, Leyla Akdemir și mulți alții se află povești similare. Dacă s-ar fi luat măsurile preventive și de protecție necesare după ce acești copii au fost uciși, Narin ar fi trăit astăzi.”

Găsită într-un sac lângă un pârâu

Corpul fetiței de 8 ani a fost găsit într-un sac într-un pârâu la aproximativ doi kilometri de satul în care locuia.

Unchiul fetei, care era și șeful satului în care locuia Narin Güran, a fost arestat pe 2 septembrie. După ce a fost găsit cadavrul fetiței de 8 ani, au fost reținute 24 de persoane, inclusiv mama copilului, tatăl, doi frați mai mari, patru unchi și soția unchiului arestat anterior.

Trupul fetei a fost predat rudelor sale în urma autopsiei la Instituția de Medicină Legală.

Pe 10 septembrie, rudele ei rămase au organizat o înmormântare pentru Narin Güran, deoarece majoritatea rudelor ei de gradul I fuseseră puse sub custodie și nu li sa permis să participe la ceremonie.

Văl de mireasă pe sicriu

Publicul a reacționat ferm împotriva rudelor copilului Narin, pentru că i-au pus „un văl de mireasă” pe sicriu în timpul înmormântării

Nu se cunoaște motivul morții

Jurnalistul İsmail Saymaz a scris la Halk TV că piciorul stâng al micuței era detașat și că cauza detașării a putut fi găsită doar prin analize ulterioare.

În raportul întocmit la prima autopsie, experții au subliniat că „nu ar fi posibil să se facă o declarație solidă, deoarece cadavrul a început să se descompună serios”. Ei au remarcat, de asemenea, că nu au existat răni vizibile de la instrumente ascuțite sau arme de foc.

Sursele Institutului de Medicină Legală afirmă că cauza exactă a morții ar urma să fie anunțată în cel mai devreme 15 zile și în cel mult o lună.

Un subiect de discuție publică a devenit și o încăierare în sala de așteptare a spitalului în timpul autopsiei copilului.

Una dintre rudele lui Narin Güran a strigat la mulțime: „Du-te să minți, bine?” Un bărbat de lângă ea a încercat mai întâi să o liniștească și apoi a lovit-o cu pumnul. Incidentul a fost surprins de camera.

Jurnalistul Emrullah Erdinç a împărtășit filmarea și a întrebat: „Toți cei care au vrut să vorbească au fost reduși la tăcere astfel timp de 19 zile?”

9 decese și 2.750 răniți în Liban, după ce pagerele Hezbollah au explodat simultan

Cel puțin nouă persoane au fost ucise și aproximativ 2.750 au fost rănite din cauza exploziei pagerelor portabile în Liban, conform presei internaționale.

Corpul neînsuflețit a activatei turco-americane împușcată în Cisiordania a ajuns în Turcia

Ayşenur Ezgi Eygi, în vârstă de 26 de ani, a fost împușcată în timpul unui protest în orașul ocupat Beita, din Cisiordania.

Faimosul trăgător turc premiat cu 300 de monede de aur pentru medalia de argint de J.O 2024

Poziția unică a lui Dikeç a devenit virală online, declanșând o serie de meme care au fost imitate de sportivi precum Nicolas Jackson, de la Chelsea FC.

Miss Turcia 2024 a stârnit dezbateri aprinse: „Este un concurs de frumusețe, nu un concurs de favoritism”

În timp ce concursurile de frumusețe nu sunt străine de controverse, criticile îndreptate asupra apariției lui Idil Bilgen, o tânără de 24 de ani, absolventă a Universității Koç, din Turcia, au aprins discuții despre standardele societății de frumusețe, sexism și adevărata esență a frumuseții.

George Clooney susține cazul lui Osman Kavala, închis în ciuda deciziei CEDO

Fundația, co-fondată de actorul american George Clooney și soția sa avocată pentru drepturile omului, Amal, se numără printre o serie de organizații pentru drepturile omului cărora li s-a acordat statutul de intervenient terță parte într-un nou caz privind omul de afaceri încarcerat Osman.