luni, mai 6, 2024

Istanbul: Victorie pentru studenții de la Universitatea Boğaziçi. Rectorul concediat prin decret

Rectorul Universității Boğaziçi, apropiat al lui Erdogan, a fost concediat printr-un decret prezidențial, după 300 de zile de proteste ale studenților și ale academicienilor, conform Ahval News. 

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a semnat pe 15 iulie, un decret prin care l-a eliminat din funcția de rector al Universitatea Boğaziçi pe Melih Bulu, un apropiat al partidului AKP, a cărui numire, în ianuarie, a stârnit proteste la nivel național.

Erdoğan nu a dat detalii despre demitere și nici nu a numit un succesor.

Bulu se confruntase cu proteste din prima zi a numirii sale, atât din partea studenților, cât și a membrilor facultății de la cea mai prestigioasă universitate din țară.

Sute de studenți au fost reținuți în urma protestelor. Instanțele turcești au anulat pașapoartele unor studenți, împiedicându-i să călătorească în străinătate. Alții au pierdut burse, punându-i în dificultăți financiare severe.

La alegerea lui Bulu, Erdoğan a pus sfârșit tradiției îndelungate a universității de a-și alege proprii administratori din rândul membrilor facultății superioare, după ce în 2016 a semnat un decret prezidențial care își acorda autoritatea de a numi direct de el.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.