Ministrul turc de interne Süleyman Soylu afirmă că nu Mișcarea Gülen a organizat puciul eșuat, sugerând că SUA se aflau în spatele ei, în contrast puternic cu afirmațiile Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), condus de Erdogan, relatează Turkish Minutes.
Remarcile lui Soylu au venit în timpul unui program TV de pe Haber Global, cu jurnalistul Candaș Tolga Ișık, de marți seară.
„A efectuat FETO încercarea de lovitură de stat din 15 iulie? Candaș, FETO nu a făcut asta, dar [autorii] nu ne vor lăsa în pace. Dacă rămâi puternic, vei fi în regulă ”, declară Soylu.
„Ce înseamnă că FETO nu a realizat-o?”, a întrebat jurnalistul, la care Soylu a replicat: „Unde este FETO?”
„În SUA”, a spus jurnalistul, referindu-se la cel care a inspirat Mișcarea Hizmet, Fethullah Gülen, care se află în autoexil în SUA.
„Așa este”, a afirmat ministrul.
FETO este un termen depreciativ inventat de guvernul turc pentru a se referi la mișcarea Gülen caracterizată de dușmanii acesteia drept ” organizație teroristă”, caracterizare puternic negată de mișcare.
Mulți au interpretat remarcile lui Soylu ca înțelegând că el acuza administrația SUA de atunci, sub conducerea președintelui american de atunci, Barack Obama, că ar fi pus la cale puciul eșuat.
Care este adevărul?
Ca urmare a acesteui lucru,declarațiile ministrului au fost dur criticate pe rețelele de socializare. Jurnalistul Said Sefa i-a cerut lui Soylu să dezvăluie adevăratele minți care ar fi plănuit tentativa de lovitură de stat.
„Haide! El [Soylu] spune că Fetö nu a realizat 15 iulie. Cred că vrea să spună că cei care l-au condus au fost instrumente. Atunci de ce ai pretins că sunt actorii principali? Să presupunem că un grup a fost folosit ca instrumente. Atunci de ce nu spui deschis cine le-a folosit? De cine ți-e frică? ” a scris Sefa pe contul său de Twitter.
În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, guvernul turc și președintele Recep Tayyip Erdoğan au atribuit vina mișcării Gülen.
Fethullah Gülen, care a inspirat mișcarea, a negat cu tărie că ar fi avut vreun rol în lovitura de stat eșuată și a cerut o anchetă internațională asupra acesteia, dar președintele Erdoğan, numise deja încercarea de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” iar guvernul său a inițiat o campanie de epurarea a tuturor simpatizanților mișcării.
Potrivit unei declarații a ministrului turc de interne Süleyman Soylu în noiembrie, un total de 292.000 de persoane au fost reținute, în timp ce alte 96.000 au fost închise din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen după lovitura de stat eșuată. Ministrul a declarat că în închisorile din Turcia erau 25.655 de persoane care au fost închise din cauza legăturilor cu mișcarea Gülen.