duminică, mai 12, 2024

Bolnava de cancer a murit după ce Turcia a refuzat să-i fie eliberat un pașaport

O femeie bolnavă de cancer a murit după ce autoritățile turce au refuzat să-i elibereze pașaport pentru a face tratamente în străinătate, din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen, relatează Stockholm Center for Freedome.

Gülhan Çolakoğlu, în vârstă de 45 de ani, nu a reușit să călătorească în Germania pentru o întâlnire în luna martie la Immun Onkologisches Zentrum, un centru oncologic din Köln, după ce autoritățile i-au refuzat pașaportul, în ciuda numeroaselor petiții depuse la instanțele locale și regionale din orașul natal din Kayseri.

Gülhan a fost profesoară de chimie la o școală pregătitoare afiliată mișcării Gülen care a fost închisă după  tentativa de lovitură de stat în iulie 2016.

După un an, Çolakoğlu a fost diagnosticată cu cancer de colon și a început să primească tratament de chimioterapie în Turcia și a suferit un total de cinci intervenții chirurgicale într-o perioadă de peste trei ani. 

În urma uneia dintre operațiile ei, casa ei a fost atacată de poliție. Ulterior a fost condamnată la șase ani, trei luni de închisoare pentru apartenența la o organizație teroristă pentru legături cu mișcarea Gülen. 

Înainte  ca femeia să fie diagnosticată cu cancer, soțul ei, Sefer Çolakoğlu, care era și el profesor de chimie, a fost închis sub  aceleași acuzații în 2017. Gülhan Çolakoğlu era mamă a doi copii.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale după puciul eșuat, potrivit Ministerului Justiției, iar  peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Mai mult, peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Mai multe rapoarte internaționale indică faptul că incidentele de tortură și de tratamente rele au fost în creștere după  lovitura de stat eșuată din 2016, în centrele de detenție turcești.

Vești bune! Taxiurile din Istanbul vor avea camere de supraveghere interne și externe

Decizia va acoperi inițial aproximativ 15.000 de taxiuri din cele peste 17.000 din oraș. Un centru de monitorizare înființat în principalul terminal de autobuz al orașului va permite autorităților să monitorizeze taxiurile, precum și vehiculele de transport în masă.

Turcia. Cel mai mare număr de deținuți din Europa

Turcia a depășit toate țările europene atât în ​​ceea ce privește populația totală a închisorii, cât și numărul de deținuți pe cap de locuitor începând cu 2022, semnalând o tendință semnificativă de creștere a ratelor de încarcerare în ultimul deceniu.

Totul despre Hâdârlez, celebrarea verii. Tradiții și ritualuri din Turcia și Dobrogea

Legenda care încojoară ziua de 6 mai este aceeași, însă comunitatea musulmană din Dobrogea și cei din Turcia au tradiții diferite prin care marchează această sărbătoare.

Turcia. Faimoasa biserică bizantină Chora transformată în moschee

Turcia a transformat emblematica biserică Chora, din Istanbul într-o moschee, conform presei turcești. După transformarea Hagia Sofia într-o moschee,...

Respectuos sau rasist? „Diplomația döner” a lui Steinmeier stârnește dezbateri în Germania

Președintele a adus cu el diverși invitați, printre care actorul Adnan Maral, managerul de afaceri de renume Mustafa Tonguç și bucătarul de döner, Arif Keleș cu cele 60 de kg de kebab congelat.

Serialele turcești lovite de criza economică. Producția serialelor oprite din cauza creșterii costurilor

Altuntaș a raportat că marile companii de producție precum ARC Film și D Media și-au anulat proiectele de seriale de vară planificate pentru acest an din cauza creșterii costurilor.