miercuri, noiembrie 20, 2024

Turcia activează sistemul de rachete S-400. SUA ar putea impune sancțiuni

Turcia va activa sistemul de apărare S-400 pe care l-a achiziționat din Rusia și îl va testa la mijlocul lunii octombrie în apropierea orașului Sinop din nord, potrivit unei corespondențe oficiale, citat de Turkish Minute.

Potrivit unui acord între departamentele de transport aerian și afaceri administrative ale președinției și șeful biroului statului major general, 10 obiective aeriene de tip BANSHEE vor fi expediate în zona de rachete Sinop pentru a fi utilizate în testele sistemului de apărare antiaeriană S-400 în perioada octombrie 5 și 16 octombrie.

„Sistemului S-400 va fi lansate în zona de rachete Sinop în perioada 05-16 octombrie 2020 pentru a asigura capacitatea de angajare a sistemului de arme S-400, capacitatea de detectare și urmărire a radarelor sistemului, capacitățile sistemului de comunicații, și controlul capacităților de tragere și de comandă ”, se arată în document.

Președinția a permis o pre-activare a sistemului de apărare înainte de testele de la Sinop pentru a testa capacitățile radar la Comandamentul Aeroportului Mürted de lângă Ankara.

Comandamentul a fost sediul unei loviturii de stat din 2016, prin urmare, președinția menține un control strict asupra activităților. Un ofițer de la turn îl informează pe Erdoğan și își asigură aprobarea cu două ore înainte de fiecare rachetă lansată.

Activarea ar putea duce la sancțiuni

Tensiunile SUA-Turcia au crescut după achiziția turcilor a sistemului rusesc. După ce Rusia a început să livreze sistemul S-400 către Turcia în iulie 2019, SUA au eliminat Turcia de pe lista partenerilor programului F-35.

La 17 iulie, Camera Reprezentanților SUA a adoptat Legea privind combaterea sistemului de arme al Rusiei, cu sprijin bipartidist, care va desemna achiziția S-400 de către Turcia drept „o tranzacție semnificativă în conformitate cu secțiunea 231 din Legea împotriva combaterii adversarilor americani prin sancțiuni ( CAATSA) ”, a declarat  reprezentantul republican Adam Kinzinger.

Președintele american Donald Trump s-a abținut să impună sancțiuni dure CAATSA Turciei la acea vreme, doar eliminand Turcia de pe lista F-35.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Incendiu în Izmir. 5 copii au murit în casă din cauza sobei. Mama era plecată să strângă fiare vechi

Cinci frați, cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, au murit într-un incendiu la o casă provocat de o sobă în provincia vestică Izmir, din Turcia.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.