duminică, mai 19, 2024

Val de arestări în Turcia: Țintele sunt kurzii, guleniştii și utilizatorii rețelelor de social media

161 de persoane au fost reținute, pe 25 septembrie, ca partea a activităților de represiune realizate de autoritățile turce și  care au drept țintă kurzii, simpatizanții clericului Fethullah Gulen și utilizatorii rețelelor de socializare.

Într-o declarație, de vineri, procurorii din Ankara au declarat că au fost emise mandate de arestare pentru 82 de persoane pentru „mai multe apeluri făcute pentru a invita publicul pe stradă și a efectua acte de terorism”, adăugând că suspecții vor fi căutați în șapte provincii, relatează Reuters.

La începutul lunii octombrie 2014, protestatarii au umplut străzile din sud-estul țării, în principal zona populată de  kurzi, acuzând armata turcă că a stat cu mâinile în sân în timp ce statul islamic a asediat Kobani, chiar peste granița cu Siria. Protestele au dus la moartea a 37 de persoane.

Arestați pentru”simpatia lor continuă”

Un alt grup care este o țintă constantă a guvernului turc, după puciul eșuat din 15 iulie 2016, o reprezintă  adepții Mișcării Gulen, pe care guvernul turc o acuză organizarea puciului și o consideră organizație teroristă. În ciuda faptului că Gulen neagă orice implicare în  lovitura de stat eșuată.

Astfel, doar într-o zi, 76 de persoane, din care majoritatea profesori universitari, din 26 orașe turcești au fost arestate pentru ”simpatia lor continuă și pentru că nu au rupt legătura cu Gulen”, informează portalul de știri, Yeni Șafak.

Reținuți pentru comentariile de pe Twitter

Jurnalistul Hakan Gülseven, alături de Ozer Kulaçoğlu, fratele activistului, Taylan Kulaçoğlu, închis după gratii, au fost arestați din cauza postărilor lor anti guvern și în urma hashtagurilor folosite într-o campanie de pe rețele de socializare prin care se cere eliberarea lui Taylan, conform cotidianul BirGun.

De asemenea, cronicarul Temel Demirel a fost reținut în urma postărilor sale de pe rețele de socialize pentru insultarea presedintelui Turciei, Reccep Erdogan.

Aproximativ 500.000 de persoane au fost supuse urmăririi penale din 15 iulie, potrivit Ministerului Justiției, iar peste 30.000 de adepți Gülen se află după gratii.Peste 700 de copii cu vârsta sub 6 ani își însoțesc mamele în închisoare și trăiesc în condiții precare.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.