sâmbătă, mai 18, 2024

Fetiță cu sindromul Down în grija surorii adolescente. Părinții reținuți pentru că a ajutat refugiații

O fetiță de șapte ani cu sindrom Down a fost lăsată în grija surorii sale adolescente după ce părinții ei au fost reținuți pe 8 septembrie pentru ajutorarea refugiaților, relatează Stockholm Center for Freedome.

Părinții familie Karataș au fost arestați săptămâna trecută pentru că a ajutat refugiații afgani, iar  în timpul interogatoriului, au fost întrebați dacă ajută membrii mișcării Gülen, un grup religios inspirat de clericul musulman Fethullah Gülen, pe care guvernul turc o consideră organizație teroristă.

Cuplul a creat un grup WhatsApp cu alte câteva persoane care doreau să ajute refugiații. Toți au fost reținuți, iar detenția lor de patru zile a fost prelungită cu încă patru zile.

Tatăl Gökay Karataș are un handicap, iar fiica lor se bazează pe mama ei pentru a-și satisface nevoile zilnice.

Copiii cu sindrom Down lăsați fără părinți

În Turcia  există multe cazuri anterioare în care părinții copiilor cu dizabilități au fost reținuți pentru perioade lungi de timp sau arestați. 

Părinții lui Ayșe Sena, o fetiță de doi ani cu sindrom Down, au fost arestați la o lună distanță în 2017. Separat de părinți, starea Ayșei Sena s-a deteriorat rapid și a suferit de probleme grave de sănătate, inclusiv insuficiență cardiacă, pulmonară și renală.

Un alt caz a fost al unei mame a patru copii, care a fost reținută în timpul unei vizite la soțul ei în închisoare în 2017. Cei patru copii ai săi, inclusiv unul cu sindrom Down, au fost lăsați în parcarea închisorii Sincan din Ankara după ce mama lor a fost luată în custodia poliției. Ulterior a fost arestată și trimisă la o închisoare din Tokat, la 370 de kilometri, de Ankara.

 În ambele cazuri, părinții au fost acuzați de terorism din cauza presupuselor legături cu mișcarea Gülen.

În urma încercării de lovitură de stat, guvernul turc a declarat starea de urgență și a lansat o represiune masivă împotriva adepților mișcării Gülen. Peste 540.000 de persoane au fost reținute sub acuzații legate de terorism, peste 80.000 au fost arestați sau închiși și peste 150.000 de funcționari publici au fost eliminați concediați prin decrete guvernamentale pentru presupara apartență la o „organizații teroriste” sau relații cu acestea. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.