sâmbătă, mai 18, 2024

Ucraina critică Turcia după ce pe străzi a răsunat un cântec soviectic

Ambasadorul Ucrainei în  Turcia a criticat autoritățile turce după ce pe străzi a fost difuzat un cântec sovietic pentru a marca Ziua Victoriei, raportează Gazete Duvar.

Ambasadorul Andrii Sybiha a blamat oficialii provinciei Alanya, condusă de Partidul Mișcării Naționaliste (MHP) , unde s-a difuzat  melodia sovietică Katyusha pentru a marca Ziua Victoriei, o sărbătoare care comemorează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.

„Vreau să cred că prietenii noștri turci din Alanya au fost ghidați. Faptul că municipalitatea Alanya susține acest act provocator indică lipsa de respect pentru emoțiile a milioane de ucraineni ”, a scris Sybiha, pe  contul său de Twitter.

În filmul difuzat, primarul Adem Murat Yücel și alți oameni, inclusiv un cântăreț,  fac turul orașului,  într-un autobuz municipal , în timp ce se cântă  Katyusha.

De asemenea, ambasadorul a atras atenția că gestul făcut de oficialii., încălca regulile de distanțare socială impuse pe fondul pandemiei coronavirusului (COVID-19).

„O altă problemă este că participanții la  acest act au încălcat regulile de carantină prin punerea în pericol a persoanelor din jurul lor”, a declarat Sybiha.

Zeci de utilizatori ai rețelelor de socializare au comentat situția, susținând că totul este probabil fără vreo rea intenție.

Katyusha, una dintre cele mai populare cântece ale Armatei Roșii, a câștigat faimă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca melodie patriotică.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.