vineri, noiembrie 22, 2024

HRW din New York a cerut Turciei să nu excludă deținuții politici din proiectul de lege pentru amnistie

New York Human Rights Watch (HRW) a cerut, luni, guvernului turc să elibereze zeci de mii de prizonieri politici prin noul proiect de lege de amnistie pe care guvernul intenționează să-l aprobe săptămâna aceasta, relatează ipa.news

Emma Sinclair-Webb, directorul HRW din Turcia, a publicat, luni, un articol pe site-ul oficial al organizației, care solicita Turciei să protejeze toți prizonierii  împotriva  pandemiei în cadrul unui program de înlocuire a închisorii prin  alternative precum,eliberare, libertate condiționată și arestul la domiciliu.

“Mulți deținuți sunt plasați în detenție preventivă îndelungată sau condamnați fără dovezi că au comis acte violente”, susține Sinclair-Webb.

Reprezentanții HRW au închis penitenciarele din țară care prezintă un risc pandemic pentru personal și deținuți. Proiectul de lege a Parlamentului va elibera până la 100.000 de prizonieri din închisoare, dar va exclude zeci de mii de deținuți, inclusiv politicieni, activiști pentru drepturile omului, jurnaliști, ofițeri publici și medici universitari.

„Terorismul poate părea cel mai grav din punctul de vedere  infracțional, dar în Turcia, guvernul folosește greșit acuzația, pentru scopuri politice. ”, a susținut reprezentanta HRW.

Emma Sinclair-Webb și-a exprimat îngrijorarea pentru „utilizarea necorespunzătoare a legilor privind terorismul în Turcia” și, în consecință, mass-media, politicienii și avocații au fost ținta infracțiunilor de terorism.

„Toate eforturile de reducere a populației din închisori în acest moment sunt binevenite, dar astfel de măsuri nu pot deveni un instrument pentru țintirea deținuților politici. Parlamentul ar trebui să respingă orice scutire discriminatorie a deținuților sub acuzația de  terorism și a prizonierilor bolnavi care au solicitat amânarea pedepselor ”, a adăugat Sinclair-Webb.

Reacțiile din Europa

De asemenea, Diego García-Sayán, raportor special al ONU pentru independența judecătorilor și avocaților, a cerut, de asemenea, guvernului lui Erdogan să includă prizonierii politici în proiectul de libertate preliminară.

“ Guvernul Turcesc trece o lege de amnistie pentru a reduce populația din închisori. De asemenea, cer guvernului să acorde acest beneficiu prizonierilor politici, inclusiv avocaților, apărătorilor HR și jurnaliștilor”, a postat raportorul pe contul său de Twitter.

Fostul raportor, actual vicepreședintele S&D responsabil pentru afacerile externe, Kati Piri, a împărtășit un videoclip al lui Basak Demirtas, soția politicianului kurd încarcerat Selahattin Demirtas, pe contul său de Twitter care a cerut guvernului să elibereze prizonierii primejduiți de răspândirea coronavirusului.

Petiție pentru eliberera deținuților politici

Mai mult, Omer Faruk Gergerlioglu, parlamentar pentru Partidul Democrat al Popoarelor pro-minoritare (HDP) și membru al Comitetului de anchetă pentru drepturile omului, a lansat luni o petiție pe change.org, exprimând cererile familiilor deținuților politici.

„În primul rând, toți bolnavii, vârstnicii, femeile și prizonierii ar trebui eliberați de urgență. Și pachetul de reformă judiciară, precum și proiectul de lege privind executarea penală ar trebui să fie concepute în conformitate cu principiul constituțional al egalității ”, se arată în petiție.

Aliații din Occident au criticat guvernul președintelui Erdogan pentru „arestări în masă și arbitrare”, ca parte a unei represiuni  în urma puciului eșuat din 2016. Guvern turc își propune să reducă populația din închisori cu 300.000, în urma răspândirii coronavirusului.

X, platforma cheie de informarea din Turcia, pierde clienți după alegerile din SUA. Acuzații de dezinformare

„Am dorit să informăm cititorii că nu vom mai posta de pe niciun cont editorial oficial al Guardian pe site-ul de socializare X”, se arată în anunţul publicaţiei britanice, care are mai mult de 80 de conturi pe X, cu aproximativ 27 de milioane de urmăritori.

Turcia, prinsă între Orient și Occident. În NATO, dar și parteneră în blocul BRICS, cu China și Rusia?

Turcia, membră NATO, a primit statutul de țară parteneră de către grupul de națiuni BRICS, din care face parte China și Rusia, conform presei turcești.