sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia: Un profesor a fost împiedicat să meargă în pelerinaj la Mecca

Un profesor concediat prin decret de stat a fost împiedicat să meargă în pelerinaj la Mecca, din cauza pașaportului confiscat, a informat Gazete Duvar.

Profesorul concediat prin decret după lovitura de stat eșuată pe motiv că ar fi folosit aplicația Bylock, urmând să fie achitat după ce a dovedit că telefonul era defapt al unei rude. 

Cu toate acestea, pașaportul său este confiscat, ceea, ce îl împiedice să meargă la Hajj, pelerinajul islamic la Mecca.

După achitare, profesorul a depus o solicitate pentru pașaport în 2019, dar nu a primit niciun răspuns.

Profesorul R.Y.  a transmis oficialilor de la Direcția Cultelor că trebuie să plătească pentru călătoria sa din Hajj până la 7 februarie și că își va primi banii înapoi dacă pașaportul nu va îi va parveni  până în  luna martie. 

„Am absolvit un liceu religios. Sunt o persoană conservatoare. Este dureros faptul că un guvern care se numește conservator ar împiedica pe cineva să se roage. Acesta este un partid pe care l-am votat în trecut pentru că sunt conservator, dar s-a schimbat”, a declarat profesorul.

Bylock a fost o aplicație pe care guvernul turc o consideră ca ar fi fost folosită de  adepții clericului islamic Fethullah Gülen, care ar fi comunicat între ei în secret  pentru a complota lovitura de stat eșuată de pe 15 iulie 2016.

 Aproximativ 150.000 de cetățeni turci nu au acces la drepturile fundamentale. Numerele de securitate socială ale acestora sunt marcate cu anumite elemente numerice  de identificare, astfel încât  toți angajatorii și instituțiile să fie la curent cu  faptul că sunt înregistrați pe lista neagră a guvernului.

Acestora le este interzisă angajarea în funcții publice, nu le este permis să aibă un pașaport, băncile nu le acordă împrumuturi, iar în unele cazuri nici măcar nu li se permite să deschidă un cont bancar.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.