miercuri, mai 1, 2024

Patriarhul armean din Istanbul: “Populația armenească este în scădere”

Partriarhul ortodox armean din Istanbul a semnalat că populația armenilor din Turcia este în scădere, conform Hurriyet Daily.

Armenii, care constituie cea mai mare comunitate creștină din țară, „seamănă cu un aisberg topit în mare” cu aproximativ 60.000 de membri, a declarat nou-alesul Patriarh ortodox armean din Istanbul.

„Cea mai mare problemă a noastră este demografia. Populația noastră a scăzut rapid. Pierdem 26 de adulți la 12 nou-născuți. Este alarmant ”, a spus Sahak Mașalyan sau Mashalian, al 85-lea Patriarh al armenilor din Turcia.

Tratatul internațional semnat între țări, inclusiv Turcia, Franța, Regatul Unit, Italia și Grecia, asigură drepturile comunităților minoritare creștine din Turcia, cu toate acestea, legislațiile și reglementările interne necesare nu au fost făcute, potrivit lui Sahak II.

„Nici măcar Patriarhia Armeniei nu a fost definită. Face multe lucruri extrem de dificile, inclusiv recurgerea la lege sau obținerea de proprietăți. Chiar și această clădire care ne adăpostește nu aparține Patriarhiei, este proprietatea bisericii din partea opusă a străzii. Avem 38 de biserici și 42 de fundații. Dar cele 38 de biserici sunt ca 38 de entități diferite ”, a spus Patriarhul.

Aproape o treime din populația Turciei era creștină cu o sută de ani în urmă, a amintit Patriarhul armean, atrăgând atenția asupra  creștinofobiei  și a  uciderii recente a trei misionari din estul provinciei Malatya.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.