duminică, mai 19, 2024

Turcia: Victimelelor decretelor guvernamentale le sunt încălcate drepturile omului

Victimelor decretelor guvernamentale din Turcia li se refuză accesul la  drepturile de bază a omului, a informat Bold Medya.

Un număr substanțial de cetățeni turci nu au acces la drepturile fundamentale. Numerele de securitate socială ale acestora sunt marcate cu anumite numerede identificare, astfel încât  toți angajatorii și instituțiile să recunoască faptul că sunt înregistrați pe lista neagră a guvernului.

Acestora le este interzisă angajarea în funcții publice, nu le este permis să aibă un pașaport, băncile nu le acordă împrumuturi, iar în unele cazuri nici măcar nu li se permite să deschidă un cont bancar.

Interzicerea retragerii banilor de la bănci 

În Turcia, băncilerefuză accesul la conturi bancare sau retragerea banilor persoanelor care sunt demise prin decret.

Un exemplu este profesoara Suzan Uzpak. Fratele ei i-a trimis bani din străinătate, iar banca i-a refuzat extragerea banilor de la Vakıfbank. Femeii i s-a spus că acest lucru se petrece din cauza faptului că a fost demisă printr-un decret.

 „Sistemul a transmis un avertisment cu „ interzis ”și au avut loc și alte situații similare anterior”, au declarat oficialii băncii.

De asemenea, un doctor, victimă a decretului, a anunțat pe Twitter că Garanti Bank i-a refuzat să îi deschidă un cont bancar pe numele său. La presiunea publică, Garanti Bank a fost nevoită să îi ofere servicii doctorului.

Companiile de asigurare refuză plățile

În Turcia, băncile și companiile de asigurări sunt monitorizate de Regulamentul bancar și Consiliul de supraveghere (BDDK), care reglementează sectorul financiar. Consiliul de administrație a trimis o scrisoare oficială și o listă neagră băncilor avertizându-le să nu facă nici o tranzacție pentru persoanele demise prin decret.

Soția unui concediat prin decret a avut un accident de mașină, iar firma de Asigurarea Doğa nu i-a plătit prejudiciul de 20.000 de lire care deține dreptul de proprietate al vehiculului.

Părăsirea țării este interzisă

Cetățenii concediați prin decret sunt condamnați la moarte civilă în Turcia și nu li se permite să plece în străinătate. 

Seher Kılıç care ar putea găsi un loc de muncă în străinătate, a povestit despre experiențele personale.

“Nu am reușit să obțin un pașaport de trei ani și jumătate. Am întrebat de ce nu pot primi un pașaport cu o scrisoare de cerere.Cardurile mele de credit au fost anulate, nu pot primi altele noi. Am probleme cu retragerea banilor trimiși de familia mea care locuiește în străinătate ”, a declarat femeia.

Absolvenți de facultate după gratii

Majoritatea victimelor activităților de epurare a guvernului turc care se află după gratii, sunt absolvenți de facultate. Mai mult, aproximativ 150 de mii de angajați publici au fost concediați pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen după lovitura de stat eșuată.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.