luni, mai 20, 2024

Doctor dizident controversă cu GarantiBank din Turcia

O bancă din Turcia a stârnit o serie de critici prin interzicerea persoanelor afectate de epurările masive ale președintelui să deschidă un cont sau să aibă acces la serviciile lor, a informat euronews.com,versiunea turcă.

Garanti Bank din Turcia a refuzat deschiderea unui cont bancar a unui doctor din provincia Gaziantep, pe motiv că acesta fusese demis din funcția sa printr-un decret guvernamental în urma loviturii de stat eșuate din 2016, în ciuda faptului că spitalul privat la care a fost angajat recent deține un contract cu banca.

În lupta doctorului cu conducerea bănci, acesta a scris o plângere către Comitetului de arbitraj al Consiliului de reglementare și supraveghere bancară, care a răspuns că banca este „liberă să decidă cu cine să lucreze”.

Deputatul Gergerlioğlu intră în luptă

Ömer Faruk Gergerlioğlu, deputat din Partidului Popular Democrat (HDP)  a aflat despre cazul doctorului și a raportat situația pe rețelele de socializare, amenințând că va merge în instanță.


„Urmăresc îndeaproape problema. Vom lua măsurile necesare împotriva acestor bănci și a celor care i-au încurajat să facă acest lucru. Cei care se află în spatele acestor practici #Nazis vor răspunde absolut legii”, a declarat deputatul pe contul său de Twitter.

Primul pas înapoi: Accept, dar cu limită

Din cauza presiunii, GarantiBank a acceptat cererea doctorului, dar i-a impus limite contului său bancar. Medicul, a cărui nume este protejat de deputatul Gergerlioğlu, nu putea folosi contul decât pentru a primi salariul companiei sale, orice altă operație sau transfer ar fi restricționată.

Final cu scuze

Deputatul Gergerlioglu a insistat asupra deciziei băncii, urmând ca restricțiile impuse contului bancar al doctorului să fie eliminate. 

Mai mult, conducerea băncii și-a cerut scuze pentru decizia inițială, potrivit postări deputatului.


De la lovitura de stat eșuată, guvernul turc a demis aproximativ 150.000 de funcționari publici, inclusiv ofițeri de poliție, profesori, medici și academicieni cu pretextul legăturilor cu Mișcarea Gulen.


Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.