Cetățenii turci sunt revoltați după ce salariul minim al Turciei a fost majorat cu 15% pentru 2020, forțând aproape 20 de milioane de oameni să trăiască la pragul de foame, a raportat Gazete Duvar.
Guvernul turc a anunțat că salariul minim net va fi majorat la 2.324 de lire (348 de euro) din 1 ianuarie 2020.
Acest lucru a înfuriat reprezentanții Confederația Sindicatelor de Muncă din Turcia (Türk-İș) care au făcut eforturi pentru o creștere minimă până la 28%, (2,578 de lire).
Rata oficială a inflației anuale a ajuns la 10,56%, ceea a dus la creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze.
“Creșterea salariilor se spune că este mai mare decât inflația. Această inflație [oficială] este diferită de inflația pe care o suportă persoana medie de pe stradă. Ar fi fost mai bine dacă nu ar fi dat nimic, ci doar să crească salariul minim din valoarea creșterii prețurilor la energia electrică și la gaz ”, a explicat președintele Türk-İș, Ergün Atalay.
43% din salariați trăiesc cu salariul minim pe economie
Conform statisticilor, în Turcia până la 43% din salariați trăiesc din salariu minim pe economie.
Mai mulți cetățenii turci au vorbit despre imposibilitatea de a trăi cu salariul minim pe economie, într-un interviu publicat pe un canal de youtube.
“Plătesc 1350 de lire chiria, cu electricitatea, apa, gazele naturale și întreținerea, ajung la 2 mii de lire. Mai râmân 324 de lire. Îmi ajung banii doar pentru doi covrigi jumate la o masă.Atenție! Doar dacă mănânci covrigi, fără apă, fără ceai, fără cafea, fără mâncare” , a povestit unul dintre cetățenii turci.