miercuri, mai 1, 2024

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeneni din Turcia a fost ales

Noul patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia a fost ales pe 11 decembrie, după alegerile care ar fi fost influențate de guvernul turc, a informat Turkish Minute.

Comunitatea armenească din Turcia l-a votat, miercuri, pe Episcopul Sahak Mașalyan, în vârstă de 57 de ani, ca al 85-lea Patriarh al creștinilor ortodocși armeni din Turcia, conform anunțului bisericii, la sfârșitul unei proceduri de alegeri care a început pe 7 decembrie.

Sahak Mașalyan îi succede  pe Patriarhului Mesrob al II-lea, care a murit în martie, la 62 de ani. Arhiepiscopul Aram Ateșyan, a fost în calitate de Patriarh în funcție din 2008, când Mesrob a devenit incapabil și s-a retras de la  îndatoririle sale.

Boicot din partea armenilor

Ateșyan și Mașalyan au fost  doar cei doi candidați care au reușit să candideze la funcție, după ce Turcia a decis că clerul armean care slujește în prezent în străinătate nu va fi eligibil. 

Cel de-al treilea candidat a renunțat la cursă în semn de protest, în timp ce unii membri ai comunității au boicotat alegerile, potrivit rapoartelor mass-media turce.

Garo Paylan, deputat în parlamentul Turciei, a fost printre membrii comunității care au boicotat alegerile.

„Nu îl voi considera pe cel ales pentru a fi patriarhul meu”, a scris el pe Twitter, adăugând că cei care au intervenit în alegeri vor intra în „paginile întunecate” ale istoriei.

Anul trecut, guvernul turc a intervenit pentru a opri alegerile de la patriarhie, pe motiv că „nu au fost îndeplinite condițiile necesare pentru procesul electoral”  dar și din cauză că Mesrob era încă în viață.

Patriarhul este considerat conducătorul armenilor din Turcia, care sunt de aproximativ 70.000 și ține legătura dintre guvern și comunitate. 

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.