sâmbătă, mai 4, 2024

CEDO a decis eliberarea filantropului turc, Osman Kavala

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)  a cerut eliberarea filantropului turc, Osman Kavala, aflat în închisoare de 770 de zile, sub acuzația de încercare de răstunare a guvernului, potrivit comunicatului emis, marți.

CEDO a decis că Osman Kavala trebuie eliberat imediat, constatând încălcări ale articolului 5/1 legat de dreptul la siguranță și libertate a indivizilor și articolul 5/4 care prevede că persoanaa arestată trebuie să fie informată, în cel mai scurt termen asupra motivelor arestării sale şi asupra oricărei acuzaţii aduse împotriva sa.

Kavala a fost arestat pe 18 octombrie 2017 și acuzat de încercarea de răsturnare a ordinului constituțional, prin intermediul protestelor naționale din Parcul Gezi din 2013.

Kavala și-a depus cererea de apel în 2018, argumentând că drepturile sale au fost încălcate, deoarece detenția a fost ilegală, iar el a fost luat în arest fără o hotărâre judecătorească.

Guvernul spune că activistul pentru drepturile omului Kavala, singurul suspect al cazului care rămâne în închisoare, a fost conspiratorul principal din spatele protestelor și că a folosit organizația sa non-profit și de cultură, Anadolu Kültür, pentru a sponsoriza protestele.

Peste doua milioane de oameni au participat la manifestații Gezi în aproape toate provinciile Turciei.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.