sâmbătă, aprilie 27, 2024

Copiii cu autism, discriminați în Turcia. ”Sunt acceptați în școli ca și cum li s-ar face o favoare”

Un video ajuns viral pe rețelele de socializare cu copii care suferă de autism a primit comentarii discriminatorii pentru că au fost aduși la școală din provincia Anatoliei, raportează duvarenglish.com

Din 334 de copii de la Școala Gimnazială Mehmetçik din Aksaray, 42 de persoane primesc educație specială. Părinții unora dintre copiii din acea unitate școlară , au susținut că  acei copii suferinzi de autism s-ar fi  comportat violent cu copiii lor, cerând ca unitatea de învățământ special din școală să fie închisă și elevii din unitate să fie trimiși în alte școli.

Ministerul Educației Naționale (MEB) a anunțat că directorul școlii a fost suspendat din funcție și că o anchetă va fi demarată  în acest sens.

„Copiii cu autism sunt acceptați în școli, ca și cum li s-ar face o favoare”

Potrivit președintelui Asociației Voluntarilor Autismului din Istanbul, Sedef Erken, incidentul din Aksaray nu este unic.

„Există sute de evenimente ca acesta. Cel din Aksaray a devenit cunoscut numai din cauză că a fost raportat în presă. Din septembrie pânâ în octombrie am tratat cel puțin 50 de evenimente similare cu acesta ”, a declarat Erken.

„Bolnavii de autism sunt exluși de la folosirea  transportului public, au probleme de acces  la mall-uri și au probleme diferite atunci când pleacă în vacanță. Există această discriminare în toate ariile vieții lor ”, a spus Özer pentru Duvar English.

Aproximativ 1.142.586 de persoane  suferă de autism, dintre care 352.000 sunt în grupa de vârstă 0-18, însă doar 30-50% au acces la educație.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org