sâmbătă, mai 18, 2024

Turcia: 15 polițiști condamnați la închisoare pe viață, în urma unui dosar de corupție. Implicați și apropiați ai lui Erdogan

Cincisprezece polițiști au fost condamnați luni de un tribunal din Istanbul pentru implicarea într-un scandal de corupție din 2013. Ofițerii au fost condamnați la închisoare pe viață, sub acuzația de a încerca să răstoarne guvernul, scrie ipa.news

Pe 17 decembrie 2013, un scandal a izbucnit în Turcia după ce 52 de persoane, printre care fiii a trei miniștri și oameni de afaceri apropiați ai lui Tayyip Erdogan, au fost reținuți după un raid efectuat in Istanbul.

Deținuții au fost acuzați de luarea de mită de la un comerciant de aur iranian, Reza Zarrab, care a fost, de asemenea plasat  în custodie, în schimb urma să ajute Iranul să evite sancțiunile Statelor Unite ale Americii, scrie ipa.news.

Ofițerii de poliție au fost repartizați și înlocuiți cu alții. La o săptămână după raidurile inițiale, un mandat de arestare a fost emis de un procuror pentru Bilal Erdogan, fiul lui Erdogan. Forțele de poliție nou-atribuite nu au executat comisiile de urmărire penală și mandatul a fost anulat.

Erdogan a stricat sistemul judiciar și poliția în urmă raidurilor, înlăturarea procurorilor, demiterea și reasocirea a mii de ofițeri de poliție precum și repartizarea judecătorilor, scrie ipa.news

Autoritățile turce și presa controlată de putere descriu acum scandalul de corupție din 2013 drept o „tentativă de lovitură de stat judiciară” care a prefigurat puciul din 2016. Ankara îi acuză pe partizanii lui Gülen că au infiltrat instituțiile statului, cu prioritate justiția, poliția și mediul profesoral, pentru a crea un „stat paralel”.

După tentativă de puci din 2016, autorităţile au declanşat epurări de o amploare fără precedent împotriva susţinătorilor presupuşi ai lui Gülen, dar şi a unor opozanţi kurzi şi jurnalişti, arestând zeci de mii de persoane, scrie hotnews.ro


Turcia. Scandal în urma unei gafe diplomatice. Simbol al radicalizări islamice la întâlnirea cu arhiepiscopul din Franța

Cemil Yıldırım, consulul general al Turciei în orașul francez Lyon, a stârnit critici pentru faptul că a făcut un gest islamic controversat în timpul unei vizite la arhiepiscopul orașului, care a adus din nou sub supraveghere acreditările diplomaților turci.

18 mai. Genocidul tătarilor. 80 de ani de la „Ziua Neagră” a poporului tătar

Pe 18 mai 1944, dimineață devreme, trupele sovietice de securitate s-au răspândit în toată peninsula Crimeea. Au înconjurat casele și satele tătarilor, adunând întreaga populație de aproape 200.000 de oameni sub amenințarea armei. 

​​Verdic în cazul Kobani: Liderul Demirtaș condamnat la 42 de ani

În acest dosar-maraton, majoritatea celor 108 acuzaţi au fost condamnaţi, dar câţiva au fost achitaţi. Procurorii ceruseră închisoare pe viaţă împotriva a 36 dintre acuzaţi, printre care Selahattin Demirtas.

Elevii și profesorii din România au construit o fântână în Kenya

Cu ajutorul pe care l-au colectat, voluntarii ICHB au construit o fântână cu apă curată în grădina „Școlii primare Matsangoni” din regiunea Kilifi, din Kenya.

Regimul din Turcia nu cruță minorii: adolescenții povestesc trauma arestării

Acestea au spus că poliția le-a percheziționat acasă de dimineață, i-a dus la unitatea pentru minori de la secția de poliție Üsküdar, din Istanbul, în timp ce mama și sora mai mare au fost plasați cu alți deținuți adulți.

Premierul grec vizitează Turcia în încercarea de a reconcilierea relația

După decenii de tensiuni, vizita de o zi urmează unei călătorii a lui Erdogan în Grecia în decembrie și marchează o nouă fază în relațiile lor.