miercuri, mai 1, 2024

În contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, reuniunea ministerială informală cvadrilaterală

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria – Croaţia – Grecia – România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri.

Conform sursei citate, cu acest prilej au fost abordate în principal aspecte legate de evoluţiile regionale, precum şi modalităţile prin care statele din regiune pot contribui semnificativ la promovarea iniţiativelor şi proiectelor UE, pentru a încuraja şi facilita evoluţiile pozitive.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria - Croaţia - Grecia - România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri
Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a participat miercuri, în contextul prezenţei la Adunarea generală a ONU de la New York, la reuniunea ministerială informală cvadrilaterală Bulgaria – Croaţia – Grecia – România, organizată de vicepremierul şi ministrul de externe croat, Marija Pejcinic Buri

„Ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat sprijinul ţării noastre pentru perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, una dintre priorităţile viitoarei preşedinţii semestriale a Consiliului Uniunii Europene pe care România o va deţine de la 1 ianuarie 2019. A subliniat, totodată, importanţa unei coordonări strânse la nivel cvadrilateral pentru a sprijini statele din regiune în implementarea reformelor necesare”, precizează MAE.Teodor Meleşcanu a continuat, miercuri, seria acţiunilor în contextul participării la dezbaterile generale ale celei de a 73-a sesiuni a Adunării generale a ONU, el fiind prezent la discursul susţinut în plenul reuniunii la nivel înalt de preşedintele Klaus Iohannis.întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu cu omologul din Republica Armenia, Zohrab Mnatsakanyan, a oferit cadrul pentru evocarea fundamentelor solide ale relaţiilor româno-armene.

„Între poporul român şi poporul armean există o îndelungată tradiţie de cooperare şi bună înţelegere, care a contribuit la numeroase realizări în planul culturii şi spiritualităţii. Cei doi miniştri au reconfirmat cu acest prilej dorinţa de dezvoltare a relaţiilor bilaterale pe toate dimensiunile în perioada următoare, evocând valoarea simbolică a coincidenţei celor două centenare istorice sărbătorite, anul acesta, în România şi în Republica Armenia. De asemenea, a fost reafirmat sprijinul României pentru intensificarea cooperării între UE şi Armenia”, precizează sursa citată.

Ca și la precedentele sesiunii ale Adunării Generale a ONU, programul ministrului afacerilor externe include participarea la o serie de reuniuni multilaterale, sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internațională, precum și întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale ONU.
Ca și la precedentele sesiunii ale Adunării Generale a ONU, programul ministrului afacerilor externe include participarea la o serie de reuniuni multilaterale, sub egida ONU sau a altor formate de cooperare internațională, precum și întâlniri bilaterale cu omologi din alte state membre ale ONU.

Meleşcanu l-a felicitat pe omologul armean pentru eforturile de organizare a apropiatului Sommet al Francofoniei, la Erevan, în perioada 7 – 12 octombrie, evidenţiind că Francofonia este încă un argument solid ce apropie România şi Republica Armenia în regiunea noastră. De asemenea, ministrul Teodor Meleşcanu i-a adresat omologului din Republica Armenia invitaţia de a efectua o vizită oficială în ţara noastră.

Totodată, conform MAE, în cadrul întâlnirii cu Abdullatif Bin Rashid Al Zayani, secretarul general al Consiliului de Cooperare al Golfului, ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat interesul României pentru explorarea posibilităţii de formalizare a cooperării dintre ţara noastră şi CCG, prin convenirea unor documente bilaterale.

Întrevederea a prilejuit şi un bogat schimb de opinii asupra unor dosare regionale şi internaţionale de interes pentru ambele părţi, cu accent asupra combaterii terorismului, situaţia de securitate din Siria şi Yemen, menţionează MAE. În context, şeful diplomaţiei române a subliniat că România, ca stat care va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va continua să promoveze necesitatea soluţionării pe cale politică a diferendelor din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu a reiterat, de asemenea, susţinerea faţă de reconcilierea statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizaţie deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate, se mai arată în comunicatul MAE.

Tot în contextul vizitei în SUA, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Uniunii Africane, în cursul căreia a reafirmat interesul României pentru consolidarea relaţiilor tradiţionale bune ale ţării noastre cu ţările africane.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.