duminică, aprilie 28, 2024

SĂLAJ: LA CASTRUL ROMAN „POROLISSUM”

Câteva sute de spectatori au fost prezenţi, sâmbătă seara, în amfiteatrul Castrului Roman „Porolissum”, la concertul multimedia vocal – simfonic de deschidere a turneului muzical „Dacika – Tribut Eroilor”, prin care compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma oferă, în anul Centenarului, un concept original asupra folclorului românesc.

foto 2 Tribut-Eroilor-în-Salaj-la-Centenar-Zalau-07
Concertul care a avut loc sâmbătă seara în Castrul Porolissum a fost organizat în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj şi şi-a propus să marcheze şi ediţia din 2018 a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

„Gândindu-mă la muzica pe care o veţi asculta, îmi vin în minte cuvintele lui Nicolae Iorga, că o naţiune fără trecut nu are viitor. Prin muzica noastră încercăm să răstălmăcim aceste cuvinte, în felul următor: dacă nu ne orientăm spre viitor, trecutul e în zadar. Dacă muzica pe care o facem, dacă actele pe care le împlinim nu conţin o tradiţie, o bază întoarsă către viitor, atunci ele au fost în zadar. Pentru voi, pentru generaţiile care vin, această muzică vine să vă aducă în atenţie tradiţiile, să vă aducă trecutul, dar aşa cum ştiţi să-l înţelegeţi mai bine. Muzică folclorică, transformată în muzică modernă, într-o muzică pe care să o primiţi, aşa cum ştiţi să primiţi tot ce înseamnă modern şi vă place”, a precizat, în deschiderea concertului, pianistul Ştefan Doniga.

foto 3centenar_salaj_dacika__9_
Turneul ce a avut primul concert la Zalău poartă numele „Dacika – Tribut eroilor” şi este susţinut de Ministerul Culturii, în cadrul programului Centenar, oferind o nouă viziune asupra folclorului românesc, o reinterpretare a unor faimoase teme, într-o varietate foarte mare de stiluri.

Concertul, conceput de compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma, a avut în prim-plan cinci muzicieni care au evoluat atât solo, cât şi împreună cu orchestra şi corul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti.

Repertoriul spectacolului a inclus piese cere au fost, în cea mai mare parte, prelucrări după mai multe categorii de piese muzicale: muzică folclorică solemnă – „Aşa-i românul”, „Cântec despre Bucovina”; teme folclorice româneşti celebre – „Barbu lăutaru”, „Tudoriţo nene”, „Mociriţa”, „Unde e Târgoviştea”, „Lie Ciocârlie”, etc.; muzică românească de factură cultă – „Balada” de Ciprian Porumbescu, „Balada pentru vioară” de George Enescu, „Rapsodiile” pentru orchestră de George Enescu; melodii originale de inspiraţie folclorică.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.